Beursjaar 2022 was geen topper

Gepubliceerd op 3 januari 2023 om 08:18

 

De Bel 20 sloot het beursjaar 2022 af met een verlies van -14%. Een barslecht beursjaar dus.

Wie begin 2022 een mandje Bel 20 aandelen kocht zit nu opgescheept met een verlies van -14% doe daar ook nog de  inflatie van 10% bij en dan merk je dat de koopkracht van je belegging met ongeveer 25% gezakt is.

Verarmen gaat sneller dan verrijken. Maar dat wisten we wel al.

Wie in 2022 winst wou maken met aandelen moest heel selectief zijn. Maar selectief moet je elk jaar zijn wil je de beursindexen kloppen. Wie te veel diversifieert haalt het niet van de beursindexen.

Selectief te werk gaan is de boodschap. Ook in 2023 wordt het niet anders.

Wat zijn de verwachtingen voor het beursjaar 2023? Alles bij elkaar ziet het er niet zo rooskleurig uit.

De rente zal verder klimmen. De inflatie zal niet hoog meer zijn dan in het jaar 2022 maar zal toch nog aanzienlijk hoog zijn.

In 2023 zullen heel veel bedrijven de gevolgen op iets langere termijn gaan merken van de energiecrisis en van de verminderde koopkracht door inflatie maar vooral door de duurdere leningen.

Door de stijgende rente zijn de leningen aanzienlijk duurder geworden. Bedrijfsinvesteringen worden daardoor minder rendabel. Ook door schulden gefinancierde overnames zijn nu duurder en daardoor minder interessant. Kortom bedrijven die groeien door overnames zullen het dit jaar nog moeilijker krijgen.

Ook de bouwsector zal dit jaar een moeilijk jaar krijgen. Mogelijk volgt er dit jaar een correctie van de vastgoedprijzen.

Door de daling op de aandelenbeurzen beginnen nu wel een aantal aandelen goedkoop te noteren. Wat hier en daar een aantrekkelijke koopkans biedt op de aandelenmarkten.

Wie dit jaar selectief te werk gaat en voor de langere termijn wil investeren in aandelen maakt kans op een hoger rendement dan de aandelenindexen.

Wie de aandelen index volgt zal ook dit jaar niet zo veel winst maken volgens mij. Wees selectief, maak je huiswerk bij elke aankoop. En koop alleen wanneer de aandelen noteren tegen een fikse onderwaardering.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.