Komt er een eindejaarsrally op de beurs?

Gepubliceerd op 20 november 2022 om 12:03

Krijgen we dit jaar een einde jaar rally op de Belgische en Europese beurzen?

De kans is zeer klein als je het mij vraagt.

De bel 20 index noteerde vrijdag op 3651 punten. Gezien de huidige economische situatie is dit niet echt goedkoop te noemen.

De toekomstige winsten van bedrijven zullen het komende jaar waarschijnlijk wat achteruitgaan of stagneren. Daardoor moet je de huidige koerswinst verhoudingen van aandelen wat nuanceren.

Je kan beter wat voorzichtig zijn. Koop alleen aandelen met een forse onderwaardering zodat je voldoende veiligheidsmarge hebt.

De kans op een stevige einde jaar rally op de beurs is zeer klein. En stel dat er een einde jaar rally op de aandelenbeurzen komt dat is de kans groot dat we volgend jaar in het eerste kwartaal een correctie krijgen.

Een einde jaar rally op de aandelenmarkten zal enkel speculatief zijn want de fundamenten zijn er niet om een stijging van de beurzen te rechtvaardigen.

Een stijging van de aandelenkoersen is enkel gerechtvaardigd wanneer de fundamenten van de aandelen en daarmee bedoel ik wanneer de winsten van de bedrijven omhoog gaan.

Wanneer we naar de huidige economische situatie kijken dan zien we dat de marktomstandigheden zeker niet ideaal zijn. Gezien de huidige marktomstandigheden met duurdere energie en minder koopkracht van de consument en bedrijven. Verwachten we eerder dat de marges van de bedrijven zullen krimpen. Behalve dan voor de kleine minderheid van bedrijven die profiteren van deze duurdere energie.

Een eindejaar rally op de aandelen beurzen is dan ook weinig waarschijnlijk. Wens je toch een gokje te doen. Doe het dan met een klein deel van je aandelenportefeuille zodat het risico beperkt is.

Denk er ook aan dat de beurzen de voorbije maand vrij sterk hersteld zijn. De aandelenkoersen zijn dus vrij gevoelig voor onvoorziene tegenslagen. Een Sterk beurscorrectie is niet uit te sluiten bij slecht nieuws.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.