Beleggen met geld dat u niet kunt missen.

Gepubliceerd op 19 november 2022 om 15:22

Dat is één van de grootste fouten die aandelen beleggers maken.

Tijd is uw vriend op de beurs, zorg dan ook dat u de tijd aan uw zijde heeft. Want eigenlijk is het zo dat de tijd alleen uw vriend is wanneer u tijd heeft.

Wanneer u geen tijd heeft is de tijd een nachtmerrie

Beleg daarom uitsluitend met geld dat u voor lange tijd kunt missen. En daarmee bedoel ik stel dat je het geld de eerst komende 10 jaar moet missen. Is dat een probleem? Zo ja. Beleg dan niet met dit geld. Maar laat het gewoon op uw spaarrekening staan.

Kan u dat geld wel 10 jaar missen? Top, dan zit u goed. Want op korte termijn kunnen nogal wel eens kinken in de kabel komen waardoor je belegging wat in verkoopprijs zakt terwijl het zijn waarde behoud.

Wanneer u zoiets tegenkomt en genoodzaakt bent om de belegging met verlies te verkopen dan is dat niet zo prettig.

Veel beleggers maken de fout om aandelen op de beurs te kopen met geld dat ze sparen voor iets dat ze binnenkort willen kopen of moeten betalen.

Men wil met dit geld snel een gokje wagen. En deze redenering is eigenlijk verkeerd. Want meestal gaat er op korte termijn wel iets niet zo lekker waardoor de belegging op korte termijn wat in de min zit.

Lange termijn beleggers hebben het voordeel dat ze geen rekening moeten houden met tegenslagen die enkel op korte termijn effect hebben.

Zo kan bevoordeeld uitstel van een vergunning voor een installatie of iets dergelijks een beursgenoteerd bedrijf op korte termijn parten spelen. Maar op langere termijn van 10 jaar betekent deze tegenslag niets.

Bedrijven krijgen op korte termijn vaak te maken met deze kleine tegenslagen. Deze tegenslagen horen eigenlijk bij de bedrijfsvoering. Alle bedrijven krijgen op korte termijn kleine probleempjes te verwerken. De bedrijfsleiding lost deze problemen meestal zo snel mogelijk op. Dit heet managen.

Goeie bedrijfsleiders zijn hier zeer handig in.

Doordat deze korte termijn tegenslagen moeilijk te voorspellen zijn is het moeilijk om voorspellingen te doen op korte termijn. Het is bijna onmogelijk om te voorspellen dat aandeel X binnen 3 maanden hoger zal noteren.

Maar het is wel gemakkelijker te voorspellen dat aandeel X binnen 10 jaar veel hoger zal noteren. Beleggers die aandelen kopen voor de korte termijn maken het zichzelf eigenlijk heel moeilijke.

Daarom is het verstandiger om aandelen te kopen voor de lange termijn. Je kan er van uit gaan dat de vele korte termijnproblemen en de hinder die deze voor het bedrijf veroorzaken. Op lange termijn uitgevlakt worden in de resultaten van het bedrijf.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.