Waarom Stijgen De Aandelenkoersen

Gepubliceerd op 13 november 2022 om 14:24

De aandelenkoersen stegen de voorbije weken heel hard. Wat is de reden van deze aandelenkoers stijging.

De reden is dat het economisch nieuws slecht is. Maar niet zo slecht dan verwacht.

En deze verassing zorgt er voor dat de beleggers optimistisch geworden zijn. Maar ze vergeten dat de beurzen eigenlijk vrij duur zijn.

De inflatie cijfers in Amerika waren beter dan verwacht en daarom verwachten de beleggers nu dat de stijging van de rente wel op zijn einde loopt wat goed nieuws is voor de bedrijven en de aandelen beurzen.

In Europa is de inflatie nog niet op zijn keerpunt. Wel hebben we in Europa op dit ogenblik heel veel geluk.

Het extreem warme weer zorgt voor enorme energie besparing. We zijn half november en we hebben nog bijna geen verwarming nodig. Het voorbije weekend zaten de terrasjes zelf vol. Dit extreem warm weer zorgt er voor dat we op het gebied van verwarming heel veel energie besparen.

We zijn daarom een beetje blind geworden voor het probleem want we hebben in Europa nog altijd een beperkte aanvoer van energie.

Deze toestand zou wel eens snel kunnen keren wanneer het binnen een maand kouder wordt. Je mag niet vergeten dat we momenteel veel energie besparen maar ondanks deze besparing staan de energieprijzen nog altijd zeer hoog.

De energieprijzen staan niet meer zo hoog dan anderhalve maand geleden en dat is goed nieuws maar dat neemt niet weg dat we nog altijd in een zeer slechte situatie zitten.

Ook de industrie draait op een lager niveau dan normaal. Heel wat energie opslorpende bedrijven liggen stil of draaien op halve capaciteit. Dat zorg er allemaal voor dat de vraag een beetje in evenwicht is met de veel te lage aanvoer.

Er kan ook nog een extra probleem opduiken. En dat probleem heet de Chinese economie. De Chinese economie draait al een paar jaar op een lager toerental. De vele Covid lockdowns hebben de Chinese economie geen deugd gedaan.

Daar komt binnenkort misschien een einde aan. China zal misschien zijn Zero Covid beleid los laten of versoepelen. Hierdoor kan de Chinese Economie en dan vooral de Chinese industrie weer op volle toeren gaan draaien.

Als de Chinese Industrie weer op volle toeren gaat draaien dan zal China ook weer meer energie naar zich toetrekken. China zal dan zijn aankoop van olie en gas terug opdrijven wat als resultaat zal hebben dat de wereldwijde vraag naar olie en gas terug zal aanzwengelen met als gevolg stijgende olie en gas prijzen.

De euforie op de beurzen is eigenlijk misplaatst en nog veel te voorbarig. In Europa zullen we vooral in het huidige kwartaal gaan zien wat voor effect de energie crisis heeft op de Economie. En ook volgend jaar zullen zeer moeilijk blijven.

Er zal volgend jaar nog een hoge inflatie blijven. We zullen naar alle waarschijnlijkheid nog enkele jaren met een inflatie van boven de 5% zitten. Voor heel wat sectoren is een dergelijke inflatie een hele uitdaging.

IK verwacht dus dat we nog een correctie of een terugval van de aandelenkoersen zullen krijgen. Ik vind het dus nog te vroeg om voluit in aandelen te gaan beleggen.

Zeker wat de Europese economie betreft zijn er nog heel wat uitdagingen. Er is nog geen oplossing voor voldoende aanvoer van olie en gas. Daardoor zullen er nog verassingen opduiken waar heel wat beleggers niet op gerekend hebben.

De essentie van het Europese inflatie probleem is: een beperkte aanvoer van gas. En dan vooral van goedkoop gas.

Zolang dit probleem niet opgelost is zal de Europese industrie niet kunnen concurreren met andere industrieën. We zullen in het 4 de kwartaal, het huidige kwartaal beginnen merken dat de achteruitgang van de koopkracht ook de volumes die bedrijven verkopen naar beneden duwen. De omzetten van bedrijven gaan dus naar beneden. Dat zal zich volgend jaar ook in de bouwsector laten zien.   

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.