Beleggen in Aandelen Van Bedrijven Met Commerciële Macht

Gepubliceerd op 2 november 2022 om 08:00

De inflatie zal nog een hele tijd hoog blijven. We zullen daar zeker rekening moeten mee houden wanneer we gaan beleggen in aandelen.

Ik verwacht niet dat de aandelenmarkten de komende jaren hoge pieken zullen bereiken. Maar ik kijk wel uit naar aandelen van bedrijven met een commerciële macht.

Omdat deze bedrijven meestal de beste beleggingen zijn in tijden van inflatie. Sommige bedrijven weten een slotgracht rond hun activiteiten te bouwen. Deze slotgracht geeft hen de macht om hun prijzen omhoog bij te stellen wanneer er veel inflatie is.

Deze bedrijven profiteren eigenlijk van de hoge inflatie om hun omzet en  winst te verhogen. Ze hebben de macht omdat de consument weinig of geen alternatief ziet voor hun producten of diensten.

Deze bedrijven bieden meestal een uitstekende bescherming tegen inflatie of koopkrachtverlies. Vooral wanneer de inflatie voor een langere tijd hoog blijft.

Ik verwacht ook dat de inflatie de komende 10 jaar vrije hoog zal blijven. Daardoor bieden aandelen van bedrijven met commerciële macht goede beleggingskansen.

Sommige bedrijven zijn in staat om hun prijs van hun dienst of product te verhogen zonder daardoor veel klanten te verliezen. 

Aandelen van zulke bedrijven verdienen nu mijn voorkeur. Aandelen van bedrijven met een sterke markpositie en veel commerciële macht zijn de beste bescherming tegen inflatie op langere termijn.

Omdat de rente nog wel zal verhogen kies ik voor aandelen die zich ingedekt hebben tegen een hogere rente of wel aandelen van bedrijven met weinig schulden. Maar ik kijk ook en dat vergeten veel beleggers in aandelen, naar het rendement op de totale activa.

Bedrijven met een hoog rendement op de activa zijn beter gewapend tegen een hogere rente. Bedrijven met een laag rendement op hun activa zullen bij een hogere rente op hun leningen al hun winst naar de bank of de schuldeisers zien gaan.

Moraal van het verhaal. Wees nu meer dan ooit selectief bij de keuzen van je aandelen beleggingen.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.