Hoe kan ik Beleggen In Grondstoffen?

Gepubliceerd op 27 oktober 2022 om 14:19

Mijn Advies is. Beleg nooit in grondstoffen. Of beter gezegd beleg nooit rechtstreeks in grondstoffen.

Veel beleggers willen wel eens in grondstoffen beleggen. Met grondstoffen bedoelen we goud, zilver, zink, lood, koper of Olie en Gas.

Beleggen in grondstoffen bestaat eigenlijk niet. Wanneer u in grondstoffen belegt dan bent u aan het speculeren.

Omdat grondstoffen geen dividend of winstuitkering geven is het eigenlijk geen belegging. Het heet speculeren omdat u grondstoffen koopt omdat u denkt dat de prijs van de grondstof omhoog zal gaan.

U speculeert dus op een stijging van de prijs van de grondstof. Speculeren in grondstoffen  is zeer risicovol.

Er zijn wel wat indicatoren die een stijging van sommige grondstoffen voorspellen. Sommige grondstoffen gaan een prijsstijging tegemoet wanneer de economische activiteit omhoog gaat.

Wanneer de economische trend opwaarts is dan ontstaat er vanuit de industrie meer vraag naar gebruiksgrondstoffen.

Grondstoffen die stijgen in prijs bij een stijgende economische activiteit zijn zink, koper, gas , olie ijzer of ijzererts, enz…

Op dit ogenblik zien we dat de economische activiteit wereldwijd aan het afkoelen is. Er is nu steeds minder vraag naar bepaalde grondstoffen.

Zo zien we al een half jaar de prijs van koper dalen. En ook de prijs van zink daalde aanzienlijk. Dit zijn allebei metalen die veel gebruikt worden in de industrie.

Olie en gas is nu natuurlijk een uitzondering wegens de crisis die voorkomt uit de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Trouwens oorlogen zijn ook een indicator die belangrijk zijn om de prijs van sommige grondstoffen te voorspellen.

Wanneer we zien dat de economie aantrekt en de economische activiteit verder stijgt. Dan zal je merken dat de prijs van koper en zink gaan stijgen.

Als je denkt dat dit gaat gebeuren koop dan geen grondstoffen om op een prijsstijging te speculeren.

Nee, Niet doen!!

Koop in plaats van grondstoffen aandelen van bedrijven actief in het delven of recycleren van die grondstoffen.

Als je nu denkt dat de prijs van koper gaat stijgen koop dan aandelen van kopermijnen.  Dit is veel interessanter en het geeft je een hefboom op de koperprijs.

Een kopermijn heeft x aantal hoeveelheid koper in de mijn. Dat koper moet natuurlijk nog ontgint worden maar het stijgt mee in prijs.

Stel dat een kopermijn nog 1 miljoen ton koper in zijn grond heeft zitten. Dan stijgt de intrinsieke waarde van de kopermijn spectaculair. Hiermee kan je veel grotere winsten maken.

Ook betalen de meest mijnen een dividend uit. Als je aandelen koopt van mijnen dan krijg je wel een winstuitkering. Je hebt dus een extra beetje rendement via het dividend.

Ook zal de koersstijging hoger zijn dan de stijging van de prijs van de grondstof. Hiermee krijg je een hefboom op je belegging.

Je kan dus beleggen en speculeren te gelijker tijd. Via aankoop van aandelen in grondstofbedrijven krijg je een dividend als beloning van je belegging. Maar je krijgt ook nog een koersstijging van het aandeel als de grondstoffen gaan stijgen.

Zeker wanneer er een lange opwaartse trend ontstaat waarbij de grondstofprijzen voor enkele jaren hoger gaan noteren is het zeer interessant om aandelen van mijnen te kopen. Of van bedrijven die grondstoffen recycleren.

Umicore is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat grondstoffen recycleert. Umicore kan je eigenlijk het best omschrijven als een bovengrondse mijn.

Bij langdurig hoge grondstofprijzen maken dergelijke grondstofbedrijven monsterwinsten wat soms leid tot het uitbetalen van grote of extra dividenden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.