Wat Is De Oorzaak Van De Dalende Gasprijzen?

Gepubliceerd op 26 oktober 2022 om 13:33

De Gasprijzen dalen de laatste weken aanzienlijk. Wat is daar de oorzaak van?De gaprijzen worden gevormd door vraag en aanbod. Aan de aanbod zijde is er natuurlijk nog altijd een groot probleem.

De toevoer uit Rusland van Russisch gas blijft beperkt wat in theorie de prijs zou moeten laten stijgen.

Een deel van de toevoer van gas komt nu in de vorm van LNG onder ander uit Amerika, Afrika enz…

Maar de aanvoer van LNG is nog niet voldoende om het gebrek aan Russisch gas op te vangen.

Als er te weinig aanbod is van Russisch aardgas hoe kan het dan dat de gasprijzen dalen.

Er zijn enkele oorzaken van deze prijsdalingen. Maar het gaat vooral omdat de vraag naar aardgas en energie in het algemeen gedaald is.

Eerst en vooral is het over heel Europa extreem warm voor de tijd van het jaar. We hebben eigenlijk nog geen verwarming nodig en daardoor besparen we een aanzienlijke hoeveelheid gas.

Ten tweede liggen er al heel wat fabrieken uit de zware industrie stil. Deze fabrieken zijn grootverbruikers. Omdat het door de hoge energie prijzen niet meer rendabel was, lees verlieslatend. Was het beter om deze fabrieken tijdelijk te sluiten.

Door de sluiting van de zware industrie is de vraag aanzienlijk gedaald. Iets wat zorgt voor een lager prijs in het spel van vraag en aanbod.

Door de slabakkende economie hebben heel wat fabrieken die nog veder werkten hun productie teruggeschroefd.  Een logisch gevolg van de recessie waar onze economie zich in bevindt.

Door het verminderen van de productie is er ook minder vraag naar gas en energie.

De vraag is natuurlijk wat er gaat gebeuren als de temperaturen in Europa omslaan in een koude winterprik. De vraag naar gas zal dan spectaculair stijgen.

En wat gaat er gebeuren wanneer fabrieken die noodgedwongen stil liggen door de hoge aardgasprijs nu stilaan hun productie aan het opstarten zijn. De vraag zal hoe dan ook weer gaan stijgen terwijl er nog altijd een beperkte aanvoer is.

Één ding is zeker. De Gascrisis en energie crisis is nog niet voorbij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.