Beleggen In Chinese Aandelen Niet Meer In Trek

Gepubliceerd op 25 oktober 2022 om 11:18

China als belegging walhalla is gepasseerd.  Chinese aandelen zijn niet meer sexy. De Chinese economie zal dit jaar de groeiverwachting van 5,5% niet halen. Het zal heel waarschijnlijk maar 3,3% worden.

En zo’n lage economische groei zijn ze in China niet meer gewend. Het tijdperk van snelle groei lijk voorbij.

China blijf met zijn zerocovid strategie strenge lockdowns afdwingen. Deze Lockdowns zorgen voor aanzienlijke schade aan de Chinese Economie.

Ook de Chinese vastgoedmarkt zit nog altijd in volle crisis. Er is een overaanbod op de Chinese vastgoedmarkt van meer dan 100 miljoen woningen. Veel van deze woningen zijn met schulden gefinancierd. Deze schulden zorgen voor heel wat risico bij de Chinese banken en beleggers.

Er zal een tijdje niet meer moeten gebouwd worden wil men in China de vraag en aanbod naar woningen terug wat in evenwicht krijgen.

Ook de export slabakt.  Nu bijna heel de wereld kreunt onder de energie crisis en de oorlog die Rusland tegen Oekraïne begonnen is. Is de koopkracht van de meeste consumenten over bijna heel de wereld achteruitgegaan.

Er is gewoon minder vraag naar Chinese goederen en dat doet de Chinese export geen goed. Ook zijn heel veel westers bedrijven wat terughoudend geworden tegenover China. Men blijft er liever weg. China is geen opensamenleving. Het ziet er ook naar uit dat China geen opensamenleving zal worden.

Ook de verhouding van de Chinese economie tegenover de Amerikaanse economie neemt verder toe. Het zal nog een tijdje duren vooraleer de Chinese Economie even groot is dan de Amerikaanse economie. De verwachtingen zijn dat het nog 40 jaar zal duren voor China Amerika voorbij steekt wat grote van de economie betreft.

Ik ben nooit een grote fan geweest van Chinese aandelen. Omdat één van de belangrijkste regels van beleggen in aandelen luidt. Beleg in wat je kent.  Beleggen in wat je kent is zeer moeilijk in China. Omdat je niet altijd aan de juist informatie geraakt over Chinese beursgenoteerde bedrijven.

De minder goede gang van de Chinese economie zal ook de rest van de wereld raken. Beleggers hebben er momenteel weinig vertrouwen in. Er zijn momenteel veel aandelenbeleggers die hun Chinese aandelen verkopen. Ze nemen het zekere voor het onzekere.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.