Auto Aandelen Gaan Neerwaarts Trend Verderzetten

Gepubliceerd op 24 oktober 2022 om 12:46

Vorige week maakte autobouwer Stellantis bekend dat het in Europa 10 tot 15 fabrieken wil sluiten.De auto industrie kampt al enkele jaren met overcapaciteit. Ik heb de strategie van Stellantis eigenlijk nooit begrepen. Enkele jaren gelden wou Stellantis nog groeien met een strategie van grote volumes.

Het tijdperk van steeds grotere volumes in de auto sector is wat Europa betreft eigenlijk voorbij. De Europese automarkt wil overgaan naar de deeleconomie.

Bij de deeleconomie staat niet het kopen van een wagen maar het gebruiken van een wagen voorop.

In plaats dat een autofabrikant een wagen produceert en het daarna veder verkoopt, zal een autofabrikant nu een auto maken en die voor gebruik ter beschikking stellen voor de klant. De klant huurt  in een deelmarkt alleen voor het tijdstip dat hij de auto gebruikt.

De auto fabrikant zal daardoor in plaats van zuiver productie naar een deel productie en een deel dienstenbedrijf evalueren.

Stellantis heeft deze strategie niet gevolgd, maar ging voor de grote volumes.

Renault daarentegen heeft enkele jaren geleden een strategie gestart om het bedrijf aan te passen aan de deeleconomie.

Renault bouwde zijn productievolume aanzienlijk af en startte met zijn diensten voor het verhuren van auto’s volgens de deeleconomie.

Renault zal op die manier inkomen krijgen uit de verkoop van wagens maar ook inkomen uit het verhuur van wagens. Men gaat deze verhuurde wagens ook onderhouden en herstellen in zijn fabrieken. Daardoor kan de Renault in de toekomst zijn CO2 uitstoot aanzienlijk reduceren.

Een activiteit van auto delen kan voor een constante inkomstenstroom zorgen. Omdat viel van deze diensten werken met abonnementen is er een meer constante inkomen stroom.

Bij de deeleconomie komen ook nog tal van commerciële neven activiteiten kijken. Zo zal Renault de Stroom voor de elektrische wagens leveren omdat deze inbegrepen zullen zijn in het abonnement. Ook zal de verzekering deel in het abonnement inbegrepen zijn.

Ook het verzamelen van data over het gebruik van de wagen en de persoon die er mee rijdt zal waardevol.

Wat stellantis betreft ben ik niet zo positief. Men zal de strategie moeten bijsturen en dat kost tijd en geld. Vooral de sluiting van de productievestigingen kan nog voor heel wat afschrijvingen zorgen.

Ook andere autofabrikanten die een strategie hebben gekozen voor meer omzet en meer volume zullen nog moeten bijsturen.

Renault heeft gekozen voor meer opbrengst per wagen via de deeleconomie en dat zal volgens mij op de langere termijn meer succesvol en winstgevend zijn dan het gewoon produceren en verkopen van wagens.

Voor Autoaandelen is het dan ook nog even te vroeg, het koopmoment zal wel komen zeker voor automerken die voorop lopen in de deeleconomie.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.