Automobiel Aandelen Zijn Niet Meer Koopwaardig

Gepubliceerd op 10 oktober 2022 om 13:36

Het zag er al een tijdje aan te komen maar de automobiel aandelen gaan op de schop. Het is niet langer een probleem van kleinere marges op de verkoopcijfers maar een probleem van kleinere verkoopcijfers.

De verkochte volumes van auto’s staat nu al voor het 3de jaar op rij onder druk. Eerst was er de Covid crisis met een tekort aan halfgeleiders en de minder verkoop omdat garages noodgedwongen dicht moesten blijven. Dat zou allemaal tijdelijk zijn. Na de coronacrises zouden de verkoopcijfers een inhaalbeweging maken. Logisch omdat auto’s verslijten en ouder worden.

Maar na de coronacrisis komen we terecht in de energiecrisis. Met een hoge inflatie tot gevolg. Meer inflatie is minder koopkracht. Het geld dat consumenten meer moeten uitgeven aan energie, voeding, enz.… zijn ze kwijt en kunnen ze niet meer besteden aan de aankoop van een auto, dus worden er minder auto’s verkocht.

Ook de stijging van de rente zorgt er voor dat de financiering van een auto duurder wordt. Men heeft minder leen capaciteit waardoor men minder duurdere wagens koopt.

Ook zorgt de inflatie voor duurdere wagens. Sommige onderdelen zijn op enkele jaren verdubbeld in prijs waardoor de prijs van een wagen duurder is dan 2 jaar geleden.

De automobielaandelen staan dus sterk onder druk. De waarde van automobielaandelen zal terug moeten geschat worden met rekening houdend van de verslechterde marktomstandigheden. De moeilijke vraag is hoelang deze verslechterde situatie zal aanhouden.

Het koffiedik kijken zorgt er voor dat men moeilijk een waarde kan plakken op automobiel aandelen. Sommige fabrikanten van wagens hebben een zware kostenstructuur. Wanneer deze fabrikanten te veel schulden hebben of wanneer ze geen sterke balans hebben zullen ze mogelijk de crisis niet overleven.

Nu aandelen kopen van automobiel fabrikanten is dan ook niet aan te raden. Wel is het nu tijd om deze fabrikanten even tegen het licht te houden en te kijken wie er sterk voor staat en wie er zwak voor staat. Het is handig om nu als aandelenbelegger een lijstje met automobiel aandelen aan te leggen. En wanneer je merkt dat de crisis in de automobielsector te einde loopt weet je al welke automobiel aandelen het snelst zullen opveren. Een goed belegger is een voorbereid belegger.

Wat we nu zien in de automobiel sector zullen we waarschijnlijk weldra gaan zien in de bouwsector.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.