Kun Je De Toekomst Voorspellen Van De Aandelen Beurzen?

Gepubliceerd op 7 oktober 2022 om 14:00

Super voorspellers van Schrijvers Philip Tetlock & Dan Gardner

Als je veel winst wil maken op de aandelen beurzen dan zal je de toekomst moeten kunnen voorspellen. Het grootste deel van mijn tijd ben ik bezig met toekomstscenario’s te bedenken. Als speculant ben ik geïnteresseerd in wat ik noem “de toekomstige geschiedenis"

Kun je de toekomst voorspellen?

De toekomst voorspellen is een zeer moeilijke zaak omdat de toekomst niet vast ligt. De toekomst kan eigenlijk alle kanten uit. Er kunnen zo veel zaken gebeuren die de toekomst een andere wending geven. Sommige zaken zijn onvoorspelbaar. Sommige gebeurtenissen zijn onvoorspelbaar en zeldzaam en hebben soms zo een geweldige impact op het verloop van de toekomst.

Zulke zaken noemt men wel eens Zwarte Zwanen naar het boek van Nassim Nicholas Taleb.

Maar voor dit artikel neem ik graag het boek Super voorspellers van Schrijvers Philip Tetlock & Dan Gardner als voorbeeld.

In dit boek gaan de schrijvers dieper in naar hoe super voorspellers te werk gaan. Wat doen deze mensen anders? Wat lezen ze? Hoe leven ze? Het is een zeer goed boek, alleen vind ik het jammer dat de schrijvers weinig of geen aandacht besteden aan het belang van het onderbewuste. Want bijna alle topvoorspellers maken heel veel gebruik van hun onderbewustzijn.

Verwachting beurs op korte termijn voorspellen

De verwachting van de beurs op korte termijn en daarmee bedoel ik morgen en overmorgen en deze week. Zoiets is zeer moeilijk te voorspellen omdat hier vooral de waan van de dag een grote rol speelt.

Het is eigenlijk meer gokken dan speculeren. Elke dag kunnen er zaken gebeuren waar beleggers massaal op reageren. Meestal is de reactie overdreven. Paniekreacties op korte termijn zijn eigenlijk niet te voorspellen.

Omdat de beurs op korte termijn bijna niet te voorspellen valt hou ik mij er dan ook niet mee bezig. Geen tijd verspillen aan dit soort zaken.

De verwachting : beurs komende week en maanden

Dat is wat ik noem de middellange termijn een beursvoorspelling van enkel weken tot maanden. De middellange beursverwachting kan men al een beetje beter voorspellen. Is er een nieuwe opwaartse of neerwaartse trend gestart? Of zitten we middenin een trend?

Wanneer je de middellange trend probeert te voorspellen dan hoef je je geen zorgen te maken over de waan van de dag. Op middellange termijn vlakken de korte termijn bewegingen wel af in de middellange trend. Maar de middellange termijn heeft voor mij weinig waarde omdat ik altijd ga voor de lange termijn. De middellange termijn verwachtingen vind ik wel belangrijk om het ideale instapmoment te bepalen wanneer ik beleg voor de lange termijn. Ook voor het ideale uitstapmoment probeer ik de middellange beurs verwachtingen te voorspellen. Dit doe ik om mijn rendement op mijn aandelenbelegging te optimaliseren.

De verwachting: beurs voor de lange termijn

De lange termijn is voor mij het meest gebruikte. Bijna 80% van mijn tijd ben ik bezig met toekomstscenario’s te bedenken voor de lange termijn. Daarmee bedoel ik 6 a 10 jaar. Ik koop ook altijd aandelen met een geschatte belegging horizon van 6 tot 10 jaar.  

Ik probeer altijd van een lange termijn trend te voorspellen. Mijn ervaring leert mij dat ik op deze termijn de meeste juiste voorspellingen doe. Bepaalde trends zijn op deze termijn vrij goed te voorspellen. Zo kunnen we nu voorspellen dat de komende 10 jaar de waterstof sector zal gaan groeien als kool. Ook de deeleconomie zal de komende 6 a 10 jaar een sterke opmars laten zien.

Zo zie je maar. Een goede belegger of speculant zal een goede futurist moeten zijn. Een futurist is iemand die zich waagt aan toekomst voorspellen. Vergeet niet uw voorspelling niet onfeilbaar is. Hou daar rekening mee. Je kan het altijd grandioos mis hebben. Zet dus niet al je geld in op die ene voorspelling.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.