Beleggen in Onroerend Goed Is Nu Wel Heel RisicoVol!

Gepubliceerd op 24 september 2022 om 15:25

Er is veel inflatie. Bijna hyperinflatie. Veel mensen zijn dan ook geneigd om te denken dat onroerend goed een goede bescherming zal bieden tegen deze inflatie.

Maar dat betwijfel ik ten zeerste.

De voorbije 30 jaar werd gekenmerkt door steeds lagere rentes op leningen. Daardoor konden vastgoedkopers steeds grotere bedragen lenen om te investeren in vastgoed.

Ook was de voorbije 30 jaar de inflatie onder controle. Dat de inflatie de voorbije 30 jaar zo laag was heeft vooral te maken met de opkomst van uitbesteding aan de lage loonlanden.

De opkomst van China als fabriek van de wereld zorgde voor prijserosie. Door veel meer zaken in China te laten produceren tegen een schandalige lage prijs konden wij ons steeds meer luxe veroorloven voor de zelfde prijs.

Ook werd de prijs van het bouwen van huizen en appartementen laag gehouden door heel wat goedkope werkkrachten uit Polen, Roemenië, Bulgarije, enz…  Laag betaalde arbeiders werden via allerlei constructies bij ons in West-Europa te werk gesteld. Deze arbeiders werkten aan een fractie van de prijs en zo konden wij ons luxe woningen veroorloven tegen een lage prijs.

Kortom, de voorbije 30 jaar werd alles almaar voordeliger.

Nu zitten we op een keerpunt. De rente gaat omhoog waardoor we minder kunnen lenen om een huis te kopen. De leningen worden in snel tempo duurder. Maar dat is nog niet alles. Er is momenteel heel veel inflatie mede door de duurdere energie prijzen.

Consumenten hebben dus een kleiner deel van hun maandelijks loon over om een lening af te betalen. Voorheen hadden huizenkopers ongeveer 1/3 van hun loon over om een lening af te betalen. Vandaag nemen de dagelijkse uitgaven meer dan 2/3 van het loon in beslag en daardoor blijft er minder dan 1/3 van het loon over om eventueel een hypotheek lening af te betalen.

Er zijn dus minder koopkrachtige huizenkopers op de markt waardoor huizen moeilijker verkocht zullen worden. Verkopers van huizen die snel hun geld willen zullen dus genoodzaakt zijn om hun huis tegen een lager prijs te verkopen. Wat de verkoopprijzen van huizen zal doen dalen.

Het kopen van een nieuwbouw zal wellicht duurder worden want door de inflatie stijgen ook de prijzen van de bouwmaterialen. Er zullen wellicht in de komende maanden en jaren minder nieuwbouw woningen verkocht worden.

Alles bij elkaar is het nu niet de beste timing om in een huis te investeren. De top op de huizenmarkt is wellicht voorbij. Het risico op een daling van de huizenprijzen is nu zeer groot.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.