Aandelen Beurzen Zakken Verder Weg

Gepubliceerd op 23 september 2022 om 10:18

De Beurstrend is neerwaarts momenteel.

Zoals ik hier al enkele maanden schrijf is het nu niet het juiste tijdstip om aandelen te kopen.  Al enkele maanden schrijf ik hier dat je beter nog even wacht met aandelen kopen.

Je hoeft niet altijd in de markt te zitten zoals sommige speculanten beweren. Als de trend duidelijk dalend is kan je maar beter even aan de zijlijn gaan staan en wachten tot de aandelen koersen genoeg gedaald zijn om terug tegen een lage prijs waardevolle aandelen te kopen.

Trouwens dat is toch de essentie van beleggen in aandelen. Bij een lage aandelenkoers kopen en bij een hoge aandelenkoers verkopen. Het verschil heet winst. En daar doen wij aandelenbeleggers het toch voor.

We zullen de beurzen de komende maanden nog wel wat zien zakken volgens mij. In ieder geval het stijgingspotentieel is heel miniem. Het risico niet waard eigenlijk. Vergeet nooit de eerste regel van Warren Buffet: Verlies geen geld.

Kan men het juiste koopmoment voor aandelen voorspellen?

Het juiste koopmoment voor aandelen is zeer moeilijk te voorspellen. Het is geen exacte wetenschap. Het is eigenlijk meer kansberekening.

Je neemt alle zaken die invloed hebben op aandelenkoersen. Zoals rente, economische trends, winstevolutie, valutakoersen, enz… Via deze zaken kan je een kansberekening maken om het juiste koopmoment te voorspellen.

Nogmaals dit is geen exacte wetenschap maar kansberekening waarmee je ongeveer het juiste instapmoment voorspelt. Ik probeer eigenlijk van zo dicht mogelijk bij de bodemkoers in te stappen en zo dicht mogelijk op de topkoers uit te stappen. Dat bezorgt mij soms fenomenale beurswinsten.

Is dit belangrijk? Ja zeker, want het juiste instap en uitstap moment zorgt bij aandelenbeleggen voor het maximale rendement.

Daardoor maximaliseer ik mijn rendement, ik koop niet alleen ondergewaardeerde aandelen van waardevolle bedrijven voor de lange termijn. Ik probeer ze ook nog op het juist tijdstip te kopen en te verkopen.

Geen gemakkelijke opgave, maar als het gemakkelijk zou zijn zou iedereen een topbelegger zijn.

Wat is de meest gemaakte fout bij beleggen in aandelen?

Bovenaan dit artikel heb ik een foto ingevoegd van een aandeel. Het is een aandeel van Forges De Clabecq.

Voor mij is dit een belangrijke herinnering omdat het 1 mijn eerste aandeel is dat ik ooit kocht.

En ten tweede omdat het mijn eerste harde les was in de kunst van beleggen in aandelen.

Ik investeerde in dit aandeel 20 000 Belgisch Franken. Omgerekend ongeveer 500 euro. Het was mijn eerste aandelenaankoop en na een week was het bedrijf failliet en ik was mijn geld kwijt.

De fout die ik toen als onervaren aandelen belegger maakte was een fout die heel veel beleggers maken.

Het aandeel was al een hele tijd aan een jojo beweging bezig. Het ging al weken op en af.

De aandelenkoers ging van 100 Belgische frank naar 150 Belgische Frank en dan weer naar 100 om weer naar 150 te gaan.

Als onervaren belegger dacht ik leuk, ik koop dit aandeel als het 100 staat en verkoop het terug als het weer op 150 staat. De koers ging trouwens al weken zo op en af.

Dus ik kocht het aandeel wanneer het 100 Belgische frank stond en een week later was het bedrijf failliet. Weg was mijn geld.

Niet alles wat omlaag gaat zal weer omhoog gaan. Ik gedroeg mij niet als een aandelenbelegger maar als een gokker.

Indien ik toen wat meer tijd en aandacht besteed had aan fundamentele analyse dan had ik geweten dat het bedrijf niet meer te redden was.

Het was mijn eerst stap op de beurs en ik maakte meteen een klepper van een fout.

Om mijn fout nooit meer te vergeten heb ik die aandelen die toen nog fysiek geleverd werden altijd bij gehouden. Zodat ik die fout nooit meer vergeet.

Kijk nooit naar de bewegingen van de beurskoers om de waarde van een aandeel te bepalen maar maak altijd je huiswerk. Kijk naar de onderliggende waard, het ankerpunt dat is de echte waarde van het bedrijf. Denk daar aan bij elke aandelenkoop die u doet.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.