De Rente Oorlog Barst Los!

Gepubliceerd op 21 september 2022 om 09:04

U zal het als belegger wel al gemerkt hebben.  De rente stijgt in snel tempo! DE ECB en de FED zijn een rente oorlogje begonnen.  In een poging om de inflatie in te dijken.

Al een jaar zakt de Euro weg tegenover de dollar. Dat zorgt in Europa voor heel wat geïmporteerde inflatie. Net nu we heel wat Amerikaanse olie en gas moeten kopen is een hoge dollar tegenover de Euro is zeer nadelig.

Daarom wil de ECB de euro wat ondersteunen. Door de rente te verhogen hoopt men de euro te ondersteunen.  Maar rente verhogingen zijn zeer nadelig voor de economie. Alles wat op krediet gekocht wordt is duurder als de rente hoog staat.

De rente verhogen is eigenlijk iets wat men doet als de economie oververhit geraakt. Dan koelt men de economie af door de rente te verhogen. Maar dat is momenteel niet het geval. De economie is verre van oververhit. De Europese economie is eigenlijk aan het wegzakken in een recessie. De rente verhogen zal er nu voor zorgen dat dit nog sneller gebeurt en dat de recessie heviger wordt.

De Europese economie zakt nu weg in een recessie die we de laatste 50 jaar nog niet gezien hebben. Rente verhogingen zullen hier mede schuldig aan zijn.

Renteverhogingen als wapen tegen inflatie is op dit moment zeer nadelig.

In de VS probeert men de inflatie ook onder controle te houden door de rente te verhogen. Maar de VS bevindt zich in een meer normale economische situatie. In de VS hebben ze geen last van een tekort aan Russisch gas en olie.

In de VS zullen de renteverhogingen een gunstig effect hebben op de inflatie. De VS is als grote exporteur van olie en gas gebaat met een hoge dollar. Ze zullen er dus alles aan doen om hun dollar te ondersteunen.

Het wordt de komende maanden dus een opbod van renteverhogingen tussen de VS en Europa. De rente zal in korte termijn dus sterk stijgen. Deze stijging zal de Europese economie nog dieper in een recessie duwen.

Met een reeks van renteverhogingen in het vooruitzicht  is het nu niet verstandig om in aandelen te beleggen. Er zal veel geld wegstromen van de beurs naar alternatieve en meer veiligere beleggingen zoals een spaarboekje en obligaties. Ook zullen de bedrijven hun winsten zien verdampen door de hoge energie kosten en dalende verkopen omdat de consumenten geen koopkracht meer hebben.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.