Wat zijn de gevolgen van een Renteverhoging?

Gepubliceerd op 7 september 2022 om 12:50

Donderdag 8 september, morgen dus beslist de ECB of ze de rente zal verhogen. Wellicht verhoogd de ECB de rente met 50 of 75 punten. Maar misschien ook met 100 punten.

Welke gevolgen heeft deze Rente verhoging van de ECB?

De renteverhoging zal er voor zorgen dat leningen duurder worden. Zo zal de hypotheek lening duurder worden. Mensen die een lening aangaan voor een huis te kopen zullen meer interest aan de bank moeten betalen.

Vergis u niet! Een half procentje meer interest op een lening met een terugbetaal termijn van 20 jaar is niet min.

Hierdoor zullen de mensen die een huis willen kopen op afbetaling niet zo veel meer kunnen lenen omdat met de hogere interest de maandelijkse afbetaling duurder wordt.

Door de mindere leencapaciteit zullen de mensen geen duur huis meer kunnen kopen. Hierdoor zullen de huizenprijzen, die nu eigenlijk flink overgewaardeerd zijn beginnen dalen.  De stijging van de huizenprijzen is wellicht ten einde  en zal plaats maken voor dalende huizenprijzen.

En dit geld niet alleen voor de aankoop van huizen op afbetaling. Maar ook op alle andere zaken die je kan kopen op krediet. Ook een auto kopen op krediet wordt duurder. Dit geld voor alle aankopen op krediet, consumentengoederen, mobilhome, caravan, reizen…

Krijg ik meer Rente op mijn spaarboekje nu de ECB de rente verhoogd?

Dat zou normaal moeten maar dit gaat altijd met een vertraging. Sommige banken zullen waarschijnlijk een klein beetje meer rente geven voor je geld op je spaarboekje maat dat zal in het begin nog te verwaarlozen zijn.

Welk effect heeft de Renteverhoging op de aandelenbeurzen?

Eerst en vooral zullen duurdere leningen er voor zorgen dat ook bedrijven minder kunnen gaan lenen om te investeren. Ook zullen de bedrijven meer rente moeten betalen op hun leningen waardoor het rendement op hun investeringen afgeroomd zal worden. Dat zorgt er natuurlijk voor dat bedrijven minder winst gaan overhouden. Wanneer een bedrijf minder winst gaat maken dan daalt de waarde van het bedrijf en het is dan ook logisch dat de aandelenkoers gaat dalen.

Ook zorgt de hogere rente er voor dat er andere beleggingen zijn waar je op een veiligere manier geld mee kunt verdienen. Dat zorgt er voor dat er een geldstroom op gang zal komen van de beurs naar deze veiligere beleggingen die nu een hoger rendement zullen opbrengen.

Omdat er geld wegstroomt van de aandelenbeurzen zullen de beurzen normaal nog wat lager gaan noteren. Ik verwacht dan ook nog een daling van de Europese beurzen.

Let vooral op met aandelen van bedrijven met veel schulden. Deze schulden zullen in de toekomst veel duurder worden door de renteverhoging. Deze extra rente zijn extra kosten voor het bedrijf. Het is niet ondenkbaar dat van sommige bedrijven de volledige winst in rook opgaat omdat hun leningen duurder worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.