Zal De ECB Donderdag De Rente Verhogen?

Gepubliceerd op 6 september 2022 om 14:24

De Europese Centrale bank of ECB bekijkt donderdag of ze de rente met 0.75 punten kan verhogen. Waarom Wil De ECB de Rente verhogen?

Het verhogen of verlagen van de rente is een middel om de economie een boost te geven of om de economie wat af te remmen.

Wat gebeurt er als de ECB de rente verlaagd?

Wanneer de economie slecht gaat dan zal de ECB geneigd zijn om de rente te verlagen. Als de rente lager wordt dan stroomt er meer geld naar de economie. Wanneer de rente lager wordt dan kunnen particulieren en bedrijven goedkoper lenen om investeringen en aankopen te doen.

Zo zullen particulieren bij een lage rente meer kunnen lenen om een woning, auto enz… aan te kopen. Als particulieren meer kunnen kopen dan is dit goed voor de economie. Idem voor bedrijven die bij een lage rente meer kunnen lenen om met een hoger rendement te investeren. Dat komt de economie en de winstgevendheid van bedrijven ten goede.

Bij een lage rente krijgt men ook minder rendement op de spaarrekening waardoor spaarders en beleggers alternatieven gaan zoeken. Hierdoor gaan beleggers meer beleggen in vastgoed en in bedrijven via de aandelen op de beurs. Meer vastgoed kopen is goed voor de economie en meer investeren via aandelen in bedrijven is ook goed voor de economie.

De rente verlagen is dus een middel om de economie een boost te geven.

Wat gebeurt er als de ECB de Rente verhoogd?

Men gaat de rente verhogen als de economie oververhit geraakt. Door de rente te verhogen gaat men de economie afremmen.

Wanneer de ECB de rente verhoogd dan kunnen particulieren en bedrijven minder geld lenen want deze leningen worden duurder. Daardoor kunnen ze minder investeren en kopen op krediet.

Particulieren kunnen daardoor minder lenen voor een huis of wagen te kopen. Dit is slecht voor de economie, door minder te kopen remt men de economie af.

Idem voor bedrijven, wanneer bedrijven duurder moeten lenen dan kunnen ze minder lenen. Ook is het moeilijker om een rendabele investering te doen met duur geleend geld dan met goedkoop geleend geld.

Hierdoor remt de economie af maar ook de winstgevendheid van bedrijven.

Wat is nu de bedoeling van een rente verhoging?

Waarom zou men nu de economie willen afremmen? Wat hebben wij daar nu aan?

Wel heel simpel. Momenteel is er een hoge inflatie dat komt normaal omdat er te veel vraag is naar gelang het aanbod van bepaalde goederen.

Door de rente te verhogen wil de ECB dat we minder geld kunnen lenen om deze goederen te kopen. Daardoor zal de vraag naar deze goederen naar beneden gaan en zal het evenwicht tussen vraag en aanbod wat meer in evenwicht komen. Hierdoor moeten de prijzen weer wat gaan dalen en zo moet de inflatie zakken.

In normale omstandigheden helpen deze ingrepen wel. Maar hoe normaal zijn de omstandigheden momenteel in Europa.

Waar komt onze inflatie eigenlijk vandaan. Onze inflatie in Europa komt momenteel voor het grootste deel van de extreem stijgende energie prijzen.

Zijn we dan opeens allemaal zoveel energie gaan gebruiken dat de vraag naar energie het aanbod overstijgt en zo de prijs de hoogte in jaagt?

Eigenlijk niet. Want we weten allemaal dat het probleem bij het aanbod zit. Door de problemen met het aanvoer van het Russisch gas waar Europa zo afhankelijk van is zijn de prijzen extreem veel gestegen.

Het is niet zo zeer een probleem van de overdreven vraag naar energie maar wel door de beperking van aanvoer door de problemen met Rusland dat de prijs de hoogte ingaat.

Rusland levert veel minder gas dan afgesproken waardoor het aanbod drastisch slinkt terwijl de vraag gelijk blijft.

Het is dan ook maar de vraag of we met de rente verhoging de inflatie zullen verlagen. Want natuurlijk zal de ECB daarmee de economie en de consumptie een beetje afremmen maar de problemen met de aanvoer van gas zijn daarmee niet opgelost. Het beperkte aanbod aan energie blijft.

Daardoor zal de rente verhoging voor een deel zijn doel missen. Want het doel van de ECB is om met de Renteverhoging de economie af te remmen en zo de inflatie onder controle te houden.

Dat de Economie zal afgeremd  worden daar moet je niet aan twijfelen. Maar of je hiermee de inflatie terug kan dringen, dat valt te betwijfelen. Mogelijk wordt het een slag in het water.

We bevinden ons in een zeer ongewone situatie gezien de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. En dat gaan we niet verbeteren door te rente Verhogen.

In de VS verhoogd de Centrale bank ook de rente om de inflatie af te remmen en daar helpt deze ingreep wel. Maar in de VS hebben ze niet het zelfde probleem als bij ons.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.