Pessimisten Verdienen Meer Op De Beurs

Gepubliceerd op 2 september 2022 om 19:18

Opgelet!! Het is niet de bedoeling dat u aan het eind van dit artikel in een diepe depressie wegzakt. Maar het is nu eenmaal zo. Pessimisten scoren veel beter met hun aandelen beleggingen dan optimisten. Pessimisten analyseren veel nauwkeuriger en gaan meestal uit van het ergste scenario.

Optimisten scoren meestal beter als ondernemer. Ze houden er de moed in en zien van alles de voordelen. En dat is maar goed ook want hoeveel tegenslag je als ondernemer ook hebt. Je moet blijven doorgaan, als je opgeeft is het game over.

Vaak zie je top ondernemers die positief ingesteld zijn en na jaren van hard werken hun mooi bedrijf verkopen voor heel veel geld. Gedurende hun hele carrière als ondernemer hebben ze voordeel gehaald uit hun optimistische ingesteldheid.

Na de verkoop van hun zaak blijven ze achter met een berg geld. En die berg geld moet aan het werk gezet worden. Daarom zoeken ze naar goede investeringen. En hier gaat het vaak verkeerd. Hun eeuwige optimisme is nu een groot handicap.

Ze schatten de investeringen en beleggingen veel te rooskleurig in. Daardoor valt het  resultaat vaak tegen.

Goede ondernemers zijn vaak slechte beleggers. Omdat voor ondernemen andere kwaliteiten vereist zijn dan voor beleggen.

Mensen die over alles kritisch zijn analyseren veel scherper. Ze vinden minder koopkansen en laten zich minder snel vangen door valstrikken. Ze gaan meestal uit van het ergste scenario.

Ze nemen minder risico. Draaien alles 10 keer binnenste buiten voor ze overtuigd raken dat dit ene aandeel echt een koopkans is.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die een depressie hebben beter zijn in kansberekening en in risicoanalyse.  Ze analyseren zeer kritisch. Ze verwachten ook altijd het minst van hun beleggingen. Ze zien immers alles zwart in. En dat is nu een voordeel.

Charlie Munger heeft het al meerdere keren gezegd. Verwacht niet te veel dan valt het wel mee.

Beleggers die kritisch en negatief ingesteld zijn zien veel meer naar de risico’s dan naar de voordelen.

Beleggers die te optimistisch ingesteld zijn denken veel te snel dat alles wel goed komt. Ach die schulden van dat bedrijf zijn zo erg nog niet. Ach de verkoop zal wel weer aanzwengelen. Het komt altijd wel goed. Daardoor nemen ze veel te veel risico. Dit risico haalt hun resultaat onderuit.

Moraal van het verhaal. Wees bij je beleggingen zeer kritisch. Denk aan het ergst scenario dat kan gebeuren. Komt het wel goed met deze belegging, zo ja waarom zou het dan goed komen?

Kijk eerst naar de risico’s en dan naar de kansen. Wegen de risico’s te zwaar door doe het dan niet en zoek naar een andere veiligere belegging.

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.