Hoeveel Brengen Aandelen Echt Op?

Gepubliceerd op 1 september 2022 om 19:12

Brengen aandelen echt zo veel rendement op? Nu de hype FIRE overal woedt. FIRE dat staat voor Financial Independence Retire Early. En de volgers van deze lifestyle ons om de oren slaan met de waanzinnige rendementen die men op beleggingen kan maken, is het wel tijd om even de rekenmachine boven te halen.

Voor alle duidelijkheid, de FIRE Goeroes zijn vooral zeer onervaren beleggers die vaak het verschil niet kennen tussen Beleggen en gokken. Ook het verschil tussen gewoon toeval en een echte beredeneerde keuze kennen ze nog niet.

Het gaat hier over onervaren beleggers die proberen advies te geven aan andere onervaren beleggers.

Het zijn blinden die andere blinden de weg proberen te wijzen.

 Let dus op met deze profeten die gouden bergen beloven door te beleggen terwijl ze zelf nog niet in staat zijn om met hun eigen beleggingen een positief rendement te halen.

Hun uitleg verraad hun onwetendheid en gebrek aan inzichten. Sommige noemen zich een expert in Bitcoin. Hoe je een expert in Bitcoin kunt zijn is voor mij een raadsel.

Hoeveel brengen aandelen echt op, en laten we dan even op de lange termijn kijken.

8 jaar geleden schreef ik een artikel voor de website mijnkapitaal.be  over beleggen in aandelen. Het artikel met de tekst “aandelen zijn te duur” kreeg heel wat kritiek.

Maar 8 jaar later kunnen we eens kijken of ik gelijk gekregen heb of niet. 8 jaar is een lange periode en volgens veel FIRE aanhangers brengen aandelen op lange termijn altijd veel rendement op.

Even kijken: De Bel 20 Index stond toen op 3106 punten.

Vandaag staat de Bel 20 index op  3533 punten. Een verschil van 427 punten. Of in rendement uitgedrukt: 13.7 % rendement op 8 jaar tijd. We kunnen daar ook nog even de uitbetaalde dividenden bijtellen.

Dan komen we nog altijd wat rendement te kort om de inflatie bij te houden. Met andere woorden we zijn wat  koopkracht betreft amper rijker geworden.

Zie je! Aandelen leveren ook op lange termijn niet altijd een hoog rendement op. Rijk worden met beleggen in aandelen is niet zo evident als sommige beweren.

Wanneer je echte grote winsten wil behalen met aandelen dan zal je heel selectief moeten zijn. Het is zoeken naar die zeldzame parels.

Daar kruipt zeer veel tijd in. Er zijn meer slechte aandelen op de beurs met een negatief of geen rendement dan echte toppers. Wanneer je deze toppers wil vinden zal je vele uren analyse werk moeten verrichten. Top rendementen halen op de beurs is niet aan iedereen besteed. Slechts enkelen blinken erin uit.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.