Meltdown Van De Europese Economie Op Komst

Gepubliceerd op 28 augustus 2022 om 21:40

Nu de energieprijzen ongekende hoogten bereiken kunnen we ons beginnen afvragen wat de toekomst van de Europese economie eigenlijk is. Staat onze economie voor een Meltdown.

Europa heeft geen goedkope energie meer. We kopen onze energie zowat 10 keer duurder in als concurrenten buiten de Eu.

Voor de zware industrie is dit over en uit. Sectoren als metallurgie, chemie, glasproductie bedrijven, fabrieken die bakstenen bakken, groente kweek in serres textielbedrijven met lage marges enz… kunnen niet rendabel werken zonder goedkope energie.

De komende weken zullen heel wat bedrijven die wereldwijd actief zijn hun productie over hevelen naar hun fabrieken buiten Europa waar ze kunnen genieten van goedkopere energie.

Dat deze hoge prijzen nog enkele jaren zullen aanhouden is bijna zeker.

We staan ongetwijfeld voor de grootste economische crisis van de voorbije 50 jaar. Onze fabrieken  kunnen niet meer concurreren met fabrieken van buiten de Euro zone. Onze export zal stilvallen, Onze import zal stijgen.

Door de stijgende energie prijzen zullen de burgers van de eurozone meer uitgaven hebben voor verwarming en de brandstof voor hun voertuigen.

Dit betekent dat er minder budget over blijft voor andere uitgaven. Meer inflatie is minder koopkracht. Minder koopkracht zorgt er voor dat de consumptie naar beneden gaat.

Minder consumeren is slecht voor de economie. We krijgen de komende maanden zeker een stijging van het aantal werklozen.

Fabrieken zullen hun activiteit tijdelijk stilleggen en ik vrees dat heel veel bedrijven niet meer gaan opstarten omdat de hogen energieprijzen voor een lange termijn hoog zullen blijven.

Als we geen oplossingen vinden dan denk ik dat de komende 3 jaar het ergst zullen zijn. Daarna moeten al heel wat fabrieken overgeschakeld zijn naar alternatieve energie zoals waterstof.

Maar deze overschakeling gaat zeker niet van vandaag op morgen. Het zal een 3 tal jaar duren voor de infrastructuur aangepast is. Dan zal het mogelijk zijn om met bepaalde activiteiten terug te concurreren met bedrijven van buiten de eurozone.

Ik denk dat we moeten rekenen op 10 slechte jaren. De eerste 3 zullen ramzalig zijn en ons heel veel pijn doen. Daarna krijgen we het wat gemakkelijker maar tot binnen 5 jaar zie ik een erge crisis. Na 5 jaar moet het weer wat beter zijn en als alles goed gaat zijn we binnen 10 jaar er terug bij.

Niet zo een rooskleurige toekomst. Maar ik ben met mijn voorspellingen altijd liever wat te pessimist dan te optimist. Bij mijn beleggingen ga ik altijd uit van het slechtste. Op die manier neem ik niet te veel risico.

Om het met de woorden van Charlie Munger te zeggen. Verwacht niet te veel van de toekomst. Zo valt het achteraf niet tegen.

Reken bij deze problemen ook nog even de kost van de vergrijzing binnen Europa en doe daar ook nog even de kost van de klimaatopwarming bij. En dan kom je op eens tot het besef dat de Europese economie er zeer slecht voor staat.

Ik verwacht dat de Europese beurzen nog harde klappen zullen incasseren. Ik zie de indexen de komende maanden nog wel een stuk dalen. Voor mij is het nog te vroeg om in te stappen. Ik wacht liever nog een beetje af tot dat er meer duidelijkheid komt die het risico wegneemt.

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.