Europese Economie Zakt Verder Weg

Gepubliceerd op 23 augustus 2022 om 12:40

Mijn laatste artikel dateert van 11 maart 2022. Al even geleden dus. Het artikel dat ik toen schreef ging over de oorlog van Rusland tegen Oekraïne en het effect op onze Europese economie.

Spijtig genoeg is alles wat in het artikel staat uitgekomen.

Nu we 5 maanden verder staan wordt het duidelijk dat de Europese economie het onderspit zal moeten delven.

Europa heeft zelf geen goedkope energie bronnen. En zon en wind energie is veel duurder dan het goedkope Russische gas of Olie.

Dat Europa het kind van de rekening wordt hoeft niet te verwonderen. De aanval van Rusland op Oekraïne is immers een aanval op Europa.

Van in het begin van de oorlog heb ik beslist om al mijn aandelen te verkopen en mijn geld te parkeren op een rekening in Amerikaanse dollars. En dat was duidelijk een goede keuze het rendement overtreft de inflatie.

De VS gaat hier zeker sterker uitkomen. De Chinese economie zit momenteel met veel te veel problemen. De Chinese vastgoedcrisis is één van de grootste vastgoedcrisissen uit de geschiedenis. Grote vastgoedcrisissen zijn een nachtmerrie voor de banksector omdat het meeste vastgoed met schulden gefinancierd is.

Aangezien de energie crisis toch minstens 5 jaar zal doorwegen zullen de Europese fabrieken gedurende deze lange periode een aanzienlijk kosten handicap hebben tegenover hun concurrenten buiten Europa.

We mogen dus verwachten dat de export hier aanzienlijk zal onder lijden. Ook zal er een verhuis van productie naar buiten Europa plaatsvinden.

Wat beleggen in aandelen betreft wacht ik liever nog een beetje. Heel veel beleggers zijn zich vandaag nog niet bewust van wat er gaat gebeuren. Eens de beleggers zich bewust worden van de omvang van het probleem zullen ze weg vluchten van de beurs met dalende aandelenkoersen als gevolg.

De beurs zit dus nog niet op een dieptepunt. Maar dat komt nog wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.