Effect Van Oorlog Oekraïne & Rusland Op De Economie

Gepubliceerd op 11 maart 2022 om 12:38

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne of beter gezegd de oorlog van Poetin tegen Oekraïne gaat nu week 3 In. Als we naar de beurzen kijken dan reageren die nog vrij positief. Daaruit kan ik concluderen dat de meeste beleggers de zaken verkeerd inschatten.

Dit is niet verwonderlijk, zoals gewoonlijk heeft de meerderheid het op de beurs het verkeerd begrepen.

Dat verklaard meteen waarom de meeste beleggers verlies maken op hun aandelen beleggingen.

Zoals gewoonlijk trek ik mij van de mening van de meerderheid niks aan en doe ik mijn huiswerk zelf.

Buiten het militair geweld is er ook al heel wat economisch geweld.

Zo hebben de Westerse landen al heel wat maatregelen getroffen om Rusland wat hier toch het aanvallend land is, economisch te treffen.

Deze maatregelen zullen aanzienlijke gevolgen hebben voor de Westerse landen hun economie. Deze gevolgen zijn vandaag nog moeilijk te overzien aangezien er nog steeds maatregelen bij komen.

Als tegenreactie is ook Rusland bezig met keiharde sancties voor te bereiden om onze economie te treffen.

Heel wat Westerse bedrijven zullen activa moeten afschrijven ook leningen zullen niet meer te innen zijn.

Banken zitten nu met heel wat verborgen risico’s. Let daar goed voor op!

We zitten dus met een economische oorlog zodat we in onze geschiedenis nog nooit hebben meegemaakt.

Daarboven op  komen nog eens de stijgende energie prijzen, daar Rusland een belangrijke leverancier is voor Europa van aardgas en olie.

De energie prijzen stegen spectaculair. Daardoor zullen grote fabrieken die heel veel energie nodig hebben aanzienlijk meer kosten hebben. De verwachtingen zijn dat deze hoge prijzen nog een hele tijd zullen aanhouden.

Met dergelijke hoge energie prijzen kan onze Europese industrie niet meer concurreren tegen de rest van de wereld. Betekent dit de exit van de zware industrie uit Europa??

Ook zorgen de hoge energie prijzen voor een hogere inflatie. Alles wat de consument meer moet uitgeven aan brandstof voor zijn wagen of energie om zijn woning te verwarmen kan hij niet aan iets anders besteden.

De consument ziet zijn koopkracht aanzienlijk minderen. Dit zou wel eens kunnen leiden tot een economische crisis. Minder aankopen van reizen, woningen, horeca uitgaven enz…

Misschien staan we nu aan het begin van één van de grootste economische crisissen van de voorbije 50 jaar.

Voor lange termijn beleggers is het nog even afwachten. De dip in de beurskoersen kan men volgens mij nog niet zien als een koopkans.

Er is nog te veel onduidelijkheid. IK blijf dan ook nog even aan de zijlijn staan om de kat uit de boom te kijken. Ondertussen maak ik aandelenanalyses van bedrijven die ik interessant vind, maar kopen doe ik nog niet.

Ik handel op de beurs nooit overhaast.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.