Inflatie Tijdelijk of Structureel Blijvend?

Gepubliceerd op 8 februari 2022 om 12:35

Vanaf de uitbraak van het Corona virus werd zowat alles in snel tempo duurder. De inflatie steeg maand na maand. Stilstanden in fabrieken door de vele lockdowns zorgden voor nooit eerder geziene schaarste van sommige cruciale onderdelen.

Iedereen die een beetje kennis en inzicht heeft in economie weet wat schaarste betekent.

.Schaarste zorgt voor hogere verkoopprijzen. Inflatie.

Zo zitten we nu al 2 jaar met een hoge inflatie opgezadeld. Daar kwam dan vooral voor Europa de stijgende energie prijzen bovenop.

De meningsverschillen met Rusland over de uitbreiding van de EU zorgt voor hogere gasprijzen. Hogere energie prijzen zijn nefast voor de industrie.

De productie kosten van vooral de zware staal en chemische industrie hangen voor een groot deel af van de energie prijzen.

Is deze inflatie nu tijdelijk of structureel voor de lange termijn.

Wel, wanneer we kijken naar de voorbije 20 a 30 jaar dan stellen we vast dat de inflatie vrij goed onder controle was.

Daar waren enkele oorzaken van. Vooral de uitbesteding en de import van veel goederen uit lage loonlanden zorgden er voor dat we de prijzen van veel goederen laag konden houden. De opkomst van China hield de prijzen laag.

Ook de goedkope werkkrachten uit Polen, Roemenië enz… die hier kwamen werken in onze bouwsector en andere industrieën zorgden er voor dat onze prijzen laag bleven.

Maar lage loonlanden ontwikkelen zich razendsnel. De lonen in China, India, en Oost-Europa zullen in de komende 10 a 15 jaar alleen maar stijgen.

Dit zal al voor de nodige prijsstijgingen zorgen. Lees inflatie.

Ook  het beleid van Europa om CO2 neutraal te worden zal de energie prijzen hoog houden. De voorbije jaren hebben we massa’s energie verbruikt zonder daar de milieu schade bij te rekenen.

In de toekomst zal energie dus zeker duurder worden.

Ook de rente kan op lange termijn eigenlijk alleen maar stijgen. De kost van leningen die bedrijven aangaan om te investeren moet ook doorgerekend worden aan de eindklant.

Dus op lange termijn. Laat ons de komende 20 jaar nemen, zal er volgens mij wel meer inflatie zijn dan de voorbije 20 jaar.

Door de stijgende rente vind ik investeren in vastgoed geen goede bescherming tegen inflatie. Stijgende rente maakt immers de leningen voor de aankoop van onroerend goed duurder.

Wanneer de lening duurder wordt kan men minder kapitaal lenen. Het netto budget om een huis te kopen zakt dus. Hierdoor kan de stijging van de prijzen  in onroerend goed stoppen of omslaan in een daling van de huizenprijzen.

Als bescherming tegen inflatie op lange termijn ben ik voorstander van beleggen in aandelen van bedrijven die commercieel machtig zijn.

Zulke bedrijven hebben een sterke positie om hun prijzen door te rekenen aan de klant. Omdat de producten van deze bedrijven sterk geliefd of noodzakelijk zijn voor  hun klanten blijven deze klanten de producten af nemen, ook tegen hogere prijzen.

Deze bedrijven zien hun omzet dan ook stijgen en kunnen hun winstmarge op peil houden.

Opgelet! Er zijn ook bedrijven die de hogere energie prijzen of hogere rente niet kunnen doorrekenen. Bedrijven met veel schulden zullen bij een hogere rente veel meer kosten hebben. Dus minder winst.

Het is dus zaak van de bedrijven goed te analyseren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.