Beleggen In Mithra En Hyloris of Nikola Is Gokken

Gepubliceerd op 10 maart 2021 om 12:22

Wie belegt in aandelen van Mithra of Hyloris is niet aan het beleggen maar aan het gokken. Een belangrijke voorwaarde om de waarde van een bedrijf te schatten is dat men de toekomstige winsten kan schatten.

Voor bedrijven als Mithra en Hyloris is dit onmogelijk wat zogenaamde experts ook mogen beweren.

Beleggers beleggen hier in een verhaal van praatjesmakers. Oplichters lichten hun slachtoffers op door verhalen te vertellen.

Mithra is volgens de beurskoers meer dan een miljard euro waard. Niet slecht voor een bedrijf met een omzet over het boekjaar 2020 van amper 9 miljoen euro.

Dat de hoofdeigenaar van Mithra in corruptie zaken betrokken is  verwondert mij niets. Wie zou zijn geld aan zo iemand willen toevertrouwen. Top beleggers als Warren Buffet & Charlie Munger zeker niet. Neem daar gerust een voorbeeld aan.

Hyloris is volgens de huidige beurskoers 220 miljoen euro waard ook niet slecht voor een bedrijf met een omzet over 2020 van 175 duizend euro!!!

Bovendien zijn de oprichters van Hyloris schatrijk, ze zouden de financiering eigenlijk helemaal uit eigen zak kunnen betalen. Dan zouden ze achteraf 100 procent van de winst kunnen opstrijken al de winst voor hen alleen. Dat doet toch even nadenken voor iemand met gezond verstand.

Het is tegenwoordig de trend om zelf zeepbellen te creëren. Verhalen verzinnen, geld ophalen beloftes maken die daarna niet uitkomen.

Ook Nikola is zo’n bedrijf. Miljarden waard volgens de beursnotering. Het bedrijf heeft een paar concepten om elektrische vrachtwagens te bouwen. Nul euro omzet. Alleen vage toekomstplannen.

Even terloops meegeven dat  Renault al elektrische vrachtwagens bouwt en verkoopt. Een jaar geleden kocht een Zwitserse dochteronderneming van Carlsberg  al 20 100% elektrische vrachtwagens.

Ook in Frankrijk zijn er al zulke vrachtwagens van Renault verkocht. Kijk eens naar de beursnotering van Renault!

Een basis vereiste om te beleggen in een aandeel is dat je de waarde van het bedrijf kan berekenen. Daarom moet je de toekomstige winsten kunnen inschatten. Beleg dus uitsluitend in bedrijven waarvan je de toekomstige winsten kan schatten. Meestal zijn dit saaie bedrijven.

Waanneer je de toekomstige winst hebt ingeschat en de waarde van het aandeel kent. Koop dan enkel wanneer het aandeel onder deze waarde noteert. Dan heb je een veiligheidsmarge voor wanneer je de toekomstige winst wat te hoog hebt ingeschat.

Valt de winst hoger uit dan je hebt ingeschat. Dan zal je aandeel ongetwijfeld vleugels krijgen en de koers de hoogte in gaan.

Volgt bij het inschatten van de toekomstige winst de raad van Charlie Munger. Verwacht niet te veel!!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.