Ik Zie Geen Koopwaardige Aandelen op De Beurs

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 12:24

Op dit ogenblik zie ik maar weinig aandelen die noteren met een grote onderwaardering. De meeste aandelen noteren vrij duur wanneer je ze vergelijkt met hun fundamentele waarde.

Voor de fundamentele waarde neem ik de geschatte toekomstige winsten van de bedrijven.

Door het sterk herstel sinds de crash van de beurzen een jaar geleden zijn  aandelen duur geworden.

We dienen er rekening mee te houden dat de meeste beursgenoteerde bedrijven het lopende boekjaar en ook de komende boekjaren minder winst zullen maken dan voorheen de crisis.

De Coronacrisis geraakt in Europa maar niet onder controle. De aanpak van de crisis verloopt alles behalve vlot.

Het oeverloos gelul en gelal van onze politici die zich bij de vorige verkiezingen voorgedaan hebben als geboren leiders brengen geen zoden aan de dijk.

De leidinggevende hebben zich vooral bezig gehouden met de theorie. Het invoeren van allerlei regeltjes die in de praktijk toch niet nageleefd worden bij een gebrekkige controle.

De wereld leiden vanuit een ivoren toren lukt niet en zal nooit lukken, dat wordt bij deze crisis duidelijk. We merken nu dat onze politici niet beschikken over wat Aristoteles “praktische wijsheid en burgerdeugd noemde”.

Door deze foute aanpak van de crisis zal de economische schade voor de Europese economie groter zijn dan in de rest van de wereld. We zijn een zinkend continent wat economie en welvaart betreft.

Men kan nu zeer duidelijk merken dat de onzichtbare hand zoals de Schotse filosoof en econoom Adam Smith beweerde een illusie is. ( lees denkfout)

De onzichtbare hand of het zelfregulerende effect van een markt waar iedereen slechts eigenbelang nastreeft en daardoor collectief welvaart creëert is een illusie. 

Ook kunnen we Karl Marx niet meer ongelijk geven.

De graaicultuur is nog nooit zo extreem geweest als vandaag. De armen worden in snel tempo nog armer en de kapitalisten hun kapitaal wordt mooi beschermd door de subsidies van de staat.

Te veel egoïsme vernietigd zichzelf en zijn omgeving.

Ik ga er van uit dat de economie en de bedrijfsresultaten nog een aantal jaren zal tegenvallen.

Doordat de toekomstige winsten van bedrijven lager zullen uitvallen, moeten we ook deze bedrijven een lagere waardering geven. Het terugverdien effect van een investering in aandelen zal langer duren. Dus minder rendement.

Ik hou wel veel cash achter de hand. Hoge aandelen koersen zijn fragiel voor negatief nieuws. Bij een hevige correctie van aandelenkoersen komen er misschien koopkansen. Dan wil ik klaar staan om te kopen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.