Aandelenmarkten Inhaaleffect Of Herstel Na Corona Tijdperk

Gepubliceerd op 15 november 2020 om 12:06

De aandelen koersen konden de voorbije week een sterk herstel laten zien. De koers van aandelen kende de voorbije week één van de sterkst stijgingen uit de beursgeschiedenis.Veel aandelen kenden een inhaaleffect of een herstel. Een koersherstel of inhaalbeweging zijn twee verschillende zaken.

Sommige bedrijven zijn actief in markten waar een inhaalbeweging mogelijk is. Andere bedrijven zijn dan weer actief in markten waar je de verloren verkopen niet meer kan inhalen. Daar spreekt men van een marktherstel.

Bij sectoren waar een inhaaleffect of inhaalbeweging mogelijk is daar worden verkopen die uitgesteld zijn in tijden van crisis nu terug gedaan.

Een markt waar een inhaaleffect mogelijk is bijvoorbeeld de autosector. Soms stellen kopers hun aankoop van een nieuwe auto uit. Dit kan door economische onzekerheid zijn. In ons geval is dit de corona crisis

Maar de bestaande auto heeft het nadeel om te verouderen. Daardoor zal het wagenpark toch ooit moeten vervangen worden door nieuwe. Auto’s worden ouder en ongeacht of er nu mee gereden wordt of niet zullen ze achterop geraken door de nieuwe altijd maar strenger wordende milieunormen.

Daardoor zal een inhaalbeweging plaatsvinden. Deze kan op gang getrokken worden door fiscale steun door de overheid.

Dus elke niet verkochte auto is geen verloren deal deze kan later nog gedaan worden.

Een voorbeeld van een sector waar je spreekt van een herstel en niet van een inhaaleffect zijn bijvoorbeeld fitness centra. Elke dag dat je niet kunt trainen kan je later niet meer inhalen de tijd komt niet meer terug.

Dit geld ook voor drankbedrijven zoals AB inbev Alle pinten die men gedurende een maand niet geconsumeerd heeft kan men niet inhalen. Hier spreekt men van een herstel.

Waar moet je nu in beleggen? In aandelen die een inhaalbeweging kunnen doen of aandelen die een herstelbeweging kunnen doen?

Wanneer je 2 aandelen die even diep gevallen zijn vergelijkt uit beide sectoren. Dan gaat mijn voorkeur naar het aandeel uit de sector waar een inhaalbeweging mogelijk is.

Dit omdat het bedrijf uit de sector  die onderhevig is aan een inhaaleffect zijn verkoopcijfers tijdelijk hoger zal zien gaan dan voor de crisis. Dit komt eenvoudig weg, doordat men de verloren verkopen uit de crisis periode zal inhalen. Denk aan de autosector.

Bij het bedrijf uit de sector die enkel een herstel zal maken daar zullen de verkoopcijfers gewoon naar het niveau van voor de crisis gaan.

Bij aandelen met een inhaaleffect krijg je dus tijdelijk een extra boost.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.