Zijn Aandelen Nu Koopwaardig

Gepubliceerd op 3 november 2020 om 12:03

Veel aandelen zagen de voorbije maanden hun koers fors dalen. Deze koersdalingen van sommige aandelen bezorgen aandelenbeleggers hersenbrekers.Zijn de aandelen na deze daling koopwaardig? Aandelen zijn koopwaardig wanneer ze goedkoop zijn. Wanneer een aandelenkoers fors zakt dan wil dit nog niet zeggen dat het aandeel koopwaardig of goedkoop genoteerd is.

Om de waarde van een aandeel te beoordelen of liever gezegd om te berekenen of een aandeel goedkoop is moet men de prijs van het aandeel, de aandelenkoers vergelijken met de onderliggende waarde.

Een aandeel is nog altijd een deelbewijs van een bedrijf. Om te weten wat de werkelijke waarde van een aandeel is moet je dus eerst de werkelijke waarde van een bedrijf berekenen.

Daarna moet je het bedrag van de werkelijke waarde delen door het aantal aandelen van dit bedrijf. Zo bekom je de waarde per aandeel. De werkelijke waarde van het aandeel is zeer belangrijk om de te weten of het aandeel goedkoop of duur noteert.

We hebben het hier over de onderliggende waarde van een aandeel.

Wanneer ik het over de aandelenkoers versus de echte waard heb, dan kan moet ik altijd denken aan de hond van André Kostolany.

Voor veel beleggers is André Kostolany een onbekende.

Voor mij is André Kostolany een belangrijk persoon geweest. Vooral via zijn boeken over beleggen en economie heb ik veel geleerd.

Ik was toen nog een tiener en mijn harde schijf tussen mijn 2 oren was nog onbeschreven wat beleggen en speculeren betrof. Door de boeken van André Kostolany kwam daar verandering in.

André Kostolany was een beursexpert (1906-1999) en zijn inzichten over de financiële markten zijn zeer nuttig voor elke speculant en belegger.

André Kostolany maakte ook een leuk ezelsbruggetje om inzicht te verschaffen over de koers van een aandeel versus de echte onderlinge waarde.

Dit ging als volgt.

André Kostolany noemde de werkelijke waard van het aandeel de wandelaar. De koers van het aandeel noemde hij dan het hondje.

De wandelaar en het hondje waren met elkaar verbonden met een “flexi leibandje” u kent dat wel zo’n leiband die ver uitrekt.

Wanneer het hondje ver voorop liep dan was het aandeel duurder dan de werkelijkheid. Die werd vertegenwoordigd door de wandelaar.

Wanneer het hondje naast de wandelaar loopt dan is het juist geprijsd.

Wanneer het hondje ver achter de wandelaar loopt dan is het ondergewaardeerd tegenover de werkelijke waarde.

Het hondje loopt meestal afwisselend wat voorop dan geraak het weer wat achterop en soms loopt het even naast het baasje.

Maar of het nu achterop of voorop loopt het hangt vast aan het baasje. De werkelijke waarde. Het zal altijd wel even zijn baasje kruisen.

De leiband kan niet oneindig uitgerekt worden, denk daaraan.

Hoe zit het nu met de aandelen die je graag zou kopen omdat je denkt dat ze goedkoop zijn? Zijn deze aandelen nu Koopwaardig?

Loopt het hondje echt achterop? Dan zijn deze aandelen koopwaardig.

Kijk even waar het baasje loopt en vergeet niet dat het baasje gezien de huidige crisis wat mank loopt!

3 november 2020

“Zijn aandelen nu koopwaardig”

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.