Wat Zullen De Beurzen Doen De Komende Maanden

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 om 11:59

Na de beurscrash ten gevolge van de covid19 pandemie kwam er de voorbije maanden een sterk beursherstel.Veel beleggers vragen zich nu terecht af of er nog stijgingspotentieel is voor de komende maanden. Zullen de beurzen de komende maanden verder stijgen of zullen de beurzen de komende maanden terug dalen.

Laten we eens terug gaan naar het begin,  welke waarderingen hadden de bedrijven voor de coronacrisis? En waarom  hadden deze beursgenoteerde bedrijven deze waardering?

Bedrijven hebben een waarde , deze waarde hangt af van de winst die deze bedrijven maken. Een bedrijf noteert meestal tegen x maal de winst.

Bijvoorbeeld bedrijf A maakt 10 euro winst. Beleggers willen wel 15 x de winst betalen dus het bedrijf heeft een waarde van 150 euro.

Laten we aannemen dat bedrijf A voor de coronacrisis 10 euro winst  maakte en daardoor noteerde aan 150 euro.

Toen kwam de Corona uitbraak die een crash veroorzaakt op de beurzen. De koers van bedrijf A zakte bv. Naar 60 euro.

Na de crash kwam al heel snel het beursherstel. De aandelenkoersen herstelden zeer snel. De vraag is nu of de koers van bedrijf A terug naar 150 euro zal gaan.

De vraag die we daarvoor eerst moeten beantwoorden is. Zal bedrijf A nog altijd 10 euro winst maken zodat een waardering van 15 maal de winst verantwoord is.

Voor veel bedrijven zal dit zeker niet het geval zijn. Veel bedrijven zullen jaren nodig hebben om terug op het zelfde winstniveau te geraken.

Let dus op! Ondanks het feit dat veel aandelenkoersen gestegen zijn en nog een flink deel onder hun waarde van voor de crisis noteren. Noteren deze aandelen toch duurder dan voor de crisis. Dit omdat hun winsten veel lager liggen dan voor de coronacrisis.

Gezien we nu aan een 2de coronagolf beginnen met de daarbij horende economische beperkingen kunnen we er van uit gaan dat het nog jaren zal duren alvorens sommige bedrijven terug op het zelfde winstniveau zullen draaien als voor de coronacrash.

Ga er ook vanuit dat na de 2de coronagolf waarschijnlijk een 3de en een 4de golf zal komen. Dit zal zo doorgaan tot we een goed vaccin hebben gevonden. Hou in je achterhoofd dat dit nog 2 jaar kan duren. Daarna zullen er waarschijnlijk wel vaccins komen die misschien niet perfect zijn maar wel goede resultaten behalen.

Wat zijn  de beste aandelen  van dit moment.  

Koop aandelen tegen een lage waardering. Probeer de toekomstig winst van het bedrijf in te schatten.

Koop geen aandelen van bedrijven met een hoge schuldgraad. Aangezien het nog een lange tijd economisch slecht zal gaan zullen de bedrijven het op de lange termijn zeer moeilijk krijgen om voldoende cashflow te genereren om hun schulden af te betalen.

4 Augustus 2020

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.