Koop en verkoop Aandelen Altijd Met Een Koerslimiet

Gepubliceerd op 2 november 2022 om 19:45
Koop en verkoop Aandelen Altijd Met Een Koerslimiet

Wat is een koerslimiet? Een koerslimiet is een limiet die je opgeeft bij de aankoop of verkoop van aandelen op de beurs.

Ik geef een voorbeeld.

Wanneer ik een aandeel wil kopen op de beurs dan ga ik niet zo maar een order doorgeven van: koop zoveel aandelen van dat bedrijf. Nee want dan riskeer ik dat de aandelen veel te duur gekocht worden.

Daarom ga ik een koerslimiet instellen. Ik ga dan bijvoorbeeld 100 aandelen van bedrijf x kopen tegen een max koerslimiet. Stel je voor dat het aandeel op de beurs schommelt rond 9 euro dan ga ik bijvoorbeeld een koerslimiet instellen van 9.2 euro per aandeel.

Dat wil zeggen dat mijn aankoop order enkel mag uitgevoerd worden wanneer de koers van dat aandeel 9.2 euro of minder bedraagt. Dit noemt men een maximum aankoop koerslimiet instellen.

Wanneer ik een aandeel verkoop dan ga ik een minimum verkoop limiet instellen dat wil zeggen dat het aandeel alleen mag verkocht worden wanneer het boven deze minimum verkoop koerslimiet noteert.

Ik ga dan bijvoorbeeld aandelen van bedrijf x verkopen tegen een minimum koerslimiet van 10 dat wil zeggen dat mijn verkooporder enkel mag uitgevoerd worden wanneer de koers van het aandeel tegen 10 euro of meer noteert.

Een gouden raad werk nooit zonder koerslimiet bij de aankoop of verkoop van aandelen op de beurs.

Het systeem van koersvorming op de aandelenbeurs komt tot stand door middel van vraag en aanbod. Weet dat op de beurs aandelen te koop aangeboden worden door andere beleggers. Deze beleggers geven net zoals jij een minimum verkooplimiet op.

Stel dat het aandeel tegen 10 euro noteert en jij wil dat gaan kopen en je geeft een aankooporder door voor dat aandeel zonder koerslimiet. En er is een andere belegger die deze aandelen aanbied maar met een minimum verkooplimiet van bijvoorbeeld 15 euro. Dan zal je aankoop order uitgevoerd worden tegen 15 euro. En dat is wel veel meer dan tegen die 10 euro waaraan jij dacht het aandeel te kunnen kopen.

Stel dat het aandeel tegen 10 euro noteert en jij wenst jouw aandelen te verkopen maar zonder limietkoers. En er is op dat ogenblik een andere belegger die een aankoop order open heeft staan voor dat aandeel maar hij heeft een maximum koerslimiet ingesteld van 7 euro. Dan zal je verkoop order uitgevoerd worden tegen 7 euro per aandeel en niet tegen 10 euro per aandeel.

Aan en verkopen van aandelen op de aandelenbeurzen zonder koerslimiet is zeker niet aan te raden.

Ikzelf heb nog nooit een aandeel gekocht of verkocht op de aandelenbeurs zonder een koerslimiet.

Verstandig beleggers werken altijd met een koerslimiet voor aan of verkoop van aandelen op de beurs.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.