Wat Is Het Verschil Tussen Beleggen En Speculeren?

Gepubliceerd op 25 oktober 2022 om 14:50
Wat Is Het Verschil Tussen Beleggen En Speculeren?

Ga je voor beleggen of speculeren? Wat is trouwens het verschil tussen beleggen en speculeren?

Bij Beleggen in aandelen koop je aandelen omwille van de economische waarde. Omdat het beursgenoteerde bedrijf waarin je nu aandelen hebt winst maakt.

Je koopt aandelen om te beleggen in een bedrijf. Door mede eigenaar te worden heb je recht op een deel van de winst. Beleggen doe je dus voor de lange termijn.

Je koopt aandelen en krijgt elk jaar een winstdeelneming die uitbetaald wordt via een dividend.  Op die manier krijg je een rendement op je investering.

Speculeren daarentegen doe je omdat je denkt dat de waarde van het aandeel op termijn zal stijgen. Je koopt nu een aandeel tegen een bepaalde koers met als doel het op een later tijdstip terug te verkopen tegen een hogere koers.

Soms kopen speculanten aandelen om ze nog diezelfde dag terug te verkopen met een kleine winst. Dat kun je gokken noemen. Echte speculanten kopen aandelen voor een iets langere termijn. Een week, een maand of enkele maanden soms zelf voor enkele jaren. Het dividend interesseert ze niet. Speculanten zijn vooral uit op een koersstijging.

Speculeren doe je voor het verschil tussen aankoop prijs en verkoopprijs.

Waar kan ik het meest mee verdienen? Met Speculeren of beleggen?

Met beleggen op lange termijn wordt er vaak het meest verdient omdat hier minder risico inzit. Daardoor zal je gemiddeld meer rendement op de lange termijn hebben.

Met speculeren, op voorwaarde dat je een goede speculant bent kan je vooral op korte termijn veel geld verdienen. Je echter ook op korte termijn veel geld verliezen waardoor je lange termijnrendement soms lager uitvalt bij speculeren dan  bij beleggen.

Waar zit het meeste risico bij speculeren of beleggen?

Beide bezigheden zijn risicovol. Maar de lange termijn beleggingen zijn vaak iets minder risicovol. Vooral het speculeren op zeer korte termijn kan heel risicovol zijn.

Bij beleggen ga je meestal eerst kijken naar de onderliggende waarde van het aandeel. Dit doe je door de waarde van het bedrijf te berekenen. Doe je dit goed en koop je tegen een fikse onderwaardering dan heb je een veiligheidsmarge.

Bij speculeren en dan vooral op korte termijn kijk je meer naar het potentieel op korte termijn. Je gaat meer kijken naar de trend op de beurs en naar de koers van het aandeel dan naar de onderliggende waarde.

Speculanten die op langere termijn speculeren zullen ook naar onderwaarderingen van een aandeel kijken. Deze Slimme Speculanten zullen ook de onderliggende waarde proberen te schatten en zullen er dan op speculeren dat de onderwaardering in de toekomst weggewerkt zal worden door een stijging van de koers.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.