Mens Voorbij Markt van Jurgen Masure

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 17:10
boek Mens voorbij markt van Jurgen Masure

Onlangs las ik het mooie boek van Jurgen Masure. “Mens voorbij Markt” Over een nieuwe economie in tijden van klimaatverandering. Het boek gaat natuurlijk over een onderwerp waarmee ik ook heel erg bezig ben. Ik heb een hekel aan het ongebreidelde kapitalisme.

Het ongebreidelde kapitalisme is een kapitalistisch systeem dat op dit moment een heuse systeemcrisis kent.

Het egoïsme vernietigd te veel waarde voor de maatschappij en vernietigd uiteindelijk ook zichzelf. Het maakt de wereld voor sommige mensen onleefbaar.

De dag van vandaag verstopt iedere egoïst zich ook achter “de onzichtbare hand”.  Het is vooral een excuus om hun egoïstisch gedrag goed te praten.  Maar het toepassen van de onzichtbare hand is helaas niet het beste voor de mensheid en ook niet voor het milieu.

En ook niet voor de economie. Er zijn betere manieren om welvaart na te streven. Jammer dat egoïstisch gedrag meestal de gemakkelijkste weg is.

Veel egoïsten zijn niet competent genoeg om het spel eerlijk te spelen

Heel veel mensen verwarren valspelen met commercieel zijn. De ondernemer of kleine zelfstandige die de dag van vandaag niet valsspeelt wordt uitgelachen en niet serieus genomen.

Mensen die valspelen worden ook bijna niet gecorrigeerd door de overheid. Waardoor zij uiteindelijk het spel onterecht winnen ten koste van diegene die het spel wel eerlijk spelen.

Politici zijn zelf ook vaak egoïsten. Ze zijn enkel bezig met “Indrukmanagement” en niet met de mensen. Na de verkiezingen komen hun eigen belangen op de eerste plaats. De kiezer blijft in de kou staan.

Het ongebreidelde kapitalisme van de voorbij tientallen jaren heeft de maatschappij en ons milieu gigantische schade toegebracht. Daar zullen we allemaal moeten voor opdraaien.

Helaas zullen het de armere mensen zijn die het minst verantwoordelijk zijn voor deze schade die er het meest zullen onder lijden.

Bedrijven worden vandaag niet meer geleid door commerciële mensen maar door financiële mensen. En die mensen willen alles zo nodig in cijfers gieten. Maar sommige zaken kan je niet vertalen in cijfers. Veel boekhouders snappen het gewoon niet. Maar ze denken wel dat ze het snappen.

Hoe bereken je waarde? Moet alle waarde in geld omgezet worden of is het niet andersom?

Doorgedreven winstoptimalisatie zorgt voor minder service. Minder waarde voor de klant. De klant moet gemolken worden en dan terug op wei.

De banken zijn monsters en regeren het land.

De klanten zijn een nummer geworden. Als ze aan het gewenste profiel voldoen krijgen ze een lening. Anders niet. Ze moeten in de mars lopen.

Het kapitalisme van vandaag is duidelijk. Koop zoveel je maar kan. En kan je niet kopen? Dan moet je verstoten worden.

De vrije markt is gewoon een illusie. Dat de markt zichzelf reguleert is  een grote denkfout.

En daarom wil ik dit boek even onder uw aandacht brengen.

In het boek wordt ook vaak verwezen naar de bijna vergeten econoom Karl Polanyi (1886—1965). Zelf heel veel socialisten weten niet meer wie die man was. Sommige weten zelf niks over het gedachtegoed van Karl Marx.

Heel wat politiek socialisten zijn dan ook schijnsocialisten. De liberalen zijn extreem rechts en snappen ook niks van hoe een degelijk kapitalistisch systeem er moet uitzien.

In zijn boek Mens voorbij Markt schetst Jurgen Masure een helder beeld van hoe het er nu helaas aan toe gaat. Maar daar blijft het niet bij. Hij komt ook met oplossingen en voorstellen voor een betere wereld.

Dit boek zou verplichte kost moeten zijn voor alle politici en leidinggevenden. Ik kan het u aanbevelen. Het is helder en leest als een trein.

Beste politici er is geen enkel excuus om dit boek niet te lezen.

Artikel Mens Voorbij Markt Jurgen Masure

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.