De Plakfactor van Dan Heath & Chip Heath

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 16:56
De plakfactor van Dan Heath en Chip Heath

De Plakfactor van Dan Heath & Chip Heath

We kennen allemaal wel dat probleem. Elke webmaster, uitgever, Marketeer, Reclame man of vrouw, ondernemer of onderneemster kampt met dit probleem. Je hebt iets te vertellen maar niemand luistert, niemand leest je berichten of deelt deze berichten.

Hoe zorg je er voor dat je boodschap door zo veel mogelijk mensen gelezen, begrepen en verder gedeeld  wordt.

De dag vandaag loopt je bericht al snel dood. Google kan door de bomen het bos niet meer zien en is niet echt meer geïnteresseerd in dat zoveelste bericht over dat onderwerp. Ook de sociale media platformen zijn oververzadigd.

Je zal zelf wel al gemerkt hebben dat je bericht op facebook, instagram, twitter of tik tok maar heel weinig mensen bereikt. Ook al heb je veel volgers. Het bereik blijft beperkt.

Als je geen groot budget hebt om je boodschap te verspreiden dan houdt het al snel op.

Wil je toch dat veel mensen je boodschap gaan lezen, begrijpen en verder vertellen dan zal je wat creatief moeten zijn. Want vergis je niet.

Google, facebook, instagram, twitter, tik tok en andere monopolisten op internet hebben de toegang tot het grote publiek helemaal dicht gemaakt. Je moet je blauw betalen, je moet je winst aan hen afgeven en zelfs meer dan de marge dat je kan draaien. De meeste adverteerders verdienen niet eens het bedrag dat ze moeten uitgeven aan advertenties terug.

Je zal een manier moeten vinden om de poortwachters te omzeilen.

Als marketeer geloof ik in wat Leonard Cohen zong:

Dear is a crack in everything

Er zit een barst in alles

Als marketeer is het je taak om deze barst in het systeem te vinden. En om je boodschap via deze barst naar je doelpubliek te brengen.

Daarom moet je boodschap aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het verhaal dat je te vertellen hebt moet blijven plakken.

Een mooi boek hierover is het boek “de plakfactor” van Dan Heath & Chip Heath. Het boek gaat over wat een verhaal zoal nodig heeft om te blijven plakken.

In het boek bespreken ze wat een goed idee zoal nodig heeft om aan te slaan. Wat is de kleefkracht van een idee?

Ik heb het boek natuurlijk zelf gelezen. Het enige nadeel is dat er te weinig aandacht gaat naar toeval.

Want toeval is een grote succesfactor bij ideeën die aanslaan. Men haalt in het boek heel veel data aan waaraan successen aan voldeden. Maar ik zie persoonlijk ook flops die aan dezelfde eisen voldeden. Daardoor twijfel ik aan de oorzakelijke verbanden die in het boek aangehaald worden.

Alle parameters moeten goed zijn bij een goed verhaal dat de ronde doet. Dat is zeker en het boek blijft wel leerrijk voor elke marketeer of persoon die baat heeft dat zijn boodschap bij zijn doelpubliek geraakt.

Eén ding is zeker. Wanneer je erin slaagt van de poortwachters te passeren. Wanneer je de barst vindt en je verhaal kan verspreiden als een lopend vuurtje.

Dan krijg je een boost in wat je wilt bereiken.

Chip Heath is docent organisatiegedrag aan de Graduate School of Business van Stanford University. Zijn broer Dan Heath deed onderzoek aan Harvard en is nu consultant bij Duke Corporate Education. Hij is medeoprichter van Thinkwell, een innovatieve uitgeverij van handboeken in nieuw Media.

Einde artikel:

De plakfactor van Dan Heath en Chip Heath

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.