Bedrijven kopen Bedrijven Geen Aandelen

Gepubliceerd op 21 augustus 2023 om 18:06
Bedrijven kopen Bedrijven Geen Aandelen

Wanneer bedrijven het goed doen. Dan maken ze winst. Door winst te maken krijgen bedrijven meer cash op de rekening. En daar kunnen ze verschillende zaken mee gaan doen.

Eén van deze zaken is een dividend uit betalen aan hun aandeelhouders. Dat is de meest eenvoudige manier om de aandeelhouders te vergoeden voor de inbreng van hun kapitaal.

Je krijgt hier wel een grote verwatering omdat de aandeelhouders op het bruto dividend 30% roerende voorheffing moeten betalen. Er gaat dus 30% van de uit te keren winst in rook op.

Maar het bedrijf kan ook beslissen om de overtollige cash niet uit te betalen in de vorm van een dividend. Maar om de overtollige cash terug te investeren in de groei van het bedrijf.

( ikzelf ben niet voor uitbetalingen van dividenden wegens de grote verwatering aan belastingen. Ik geef de voorkeur aan herinvesteren.)

Dit kan door het geld terug te investeren in het bedrijf. Door te investeren in een uitbreiding van de installatie of het machinepark. Zodat het bedrijf extra productie kan aannemen. Waardoor het bedrijf zal gaan groeien.

Het bedrijf kan ook beslissen om te gaan investeren in klantenwerving. Meer klanten betekent meer omzet. Dat wordt dan investeren in marketing, reclame en sales.

Een andere manier om te groeien is overnames doen. Men kan de overtollige cash gaan gebruiken om andere bedrijven over te nemen. Men koopt dan de aandelen van het bedrijf over van de huidige eigenaar waardoor het bedrijf nu de nieuwe eigenaar wordt.

Bedrijven kopen bedrijven. Natuurlijk doen ze dit doormiddel van het kopen van de aandelen.

Als lange termijn belegger moet je ook zo te werk gaan op de beurs. Want zoals je weet koop je op de beurs aandelen. Maar je koopt daarmee een deeleigendom van een bedrijf.

Veel aandelen beleggers maken hier een grote domme fout. Ze kopen aandelen en denken dan ook alleen in termen van “ik heb aandelen”.

Maar je kan beter denken. Ik heb aandelen gekocht van Renault dus ik ben mede eigenaar van het bedrijf Renault.

Want door aandelen te kopen word je mede eigenaar van dat bedrijf. Veel beleggers zien aandelen als iets dat los staat van het bedrijf. Dat zijn meestal korte termijn speculanten.

Of gokkers op de korte termijn. Gokkers die dan ook nog denken dat ze slim kunnen gokken. Hoe dom toch!

Succesvolle beleggers, Of investeerders kopen delen van bedrijven. Men bouwt een portefeuille uit van deelnemingen in bedrijven.

Deze beleggers kijken dan ook zelden naar de aandelen koers. Maar ze kijken naar de resultaten van de bedrijven op de lange termijn.

Eigenlijk zijn er maar twee aandelenkoersen die hun interesseren.

  1. Dat is de aankoopkoers van een aandeel
  2. En dat is de verkoopkoers van een aandeel

Alle koersen van het aandeel die tussen de aankoopkoers en de verkoopkoers liggen. Zijn eigenlijk van geen tel. Het heeft dan ook geen enkele zin om daar voortdurend naar te kijken. En het heeft nog minder zin om zich je daar voortdurend druk over te maken.

Zolang de bedrijfsresultaten op lange termijn goed zitten hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer je een aandeel koopt. Over beter gezegd een deelneming in een bedrijf.

Dan kijk je naar de bedrijfsresultaten. En je koopt voor de lange termijn van 10 jaar of langer. Een bedrijf koop je vandaag niet om volgende week of volgende maand terug te verkopen.

Bedrijven die bedrijven kopen. Kopen om die bedrijven altijd bij te houden. Om een groep te vormen en een groep  te blijven.

En zo moet je ook denken als kleine belegger. Bouw een groep van deelnemingen uit. Deelnemingen in bedrijven. Door aandelen van een bedrijf te kopen word je deeleigenaar van de onderneming.

Ga je aandelenportefeuille dan ook beheren alsof het een groep van bedrijven is. Kijk naar de lange termijn. Staar niet naar de koersschommelingen die zich elke dag voordoen op de beurs. Dat levert je niks op dan hartklachten.

Ook de modelportefeuille van bjornsparadigma wordt op deze manier gerund. En dat zal op de lange termijn een bovengemiddeld beleggingsrendement opleveren.

Alleen geduldige lange termijn beleggers zullen bovengemiddelde beleggingsrendementen behalen op hun aandelen beleggingen.

Bekijk hier meer top artikelen over beleggen in aandelen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.