Inflatie Doet Deeleconomie En Circulaire Economie Groeien

Gepubliceerd op 13 oktober 2022 om 19:18

De Inflatie woekert als nooit tevoren. Onze koopkracht daalt in snel tempo. Nu we ons alsmaar minder kunnen permitteren stijgt de vraag naar deelauto’s, deelfietsen, deelwasmachines enz…

Niet het hebben maar gebruiken.

Bij de deeleconomie hoeven we geen dure aankopen te doen maar betalen we enkel voor het gebruik. Wanneer we klaar zijn geven we de gebruikte apparaten gewoon door aan een andere gebruiker. We delen met andere gebruikers.

Als je weet dat een auto meer dan 90% van zijn tijd gewoon stil staat op de parking of in de garage dan besef je dat hier heel veel energie en grondstoffen verspilt worden om slechts één consument tevreden te stellen.

Als we over gaan naar de deeleconomie dan hoeven we zo veel wagens, fietsen, wasmachines enz… niet te  maken. Dat spaart heel wat grondstoffen uit.

Nu door de energiecrisis heel wat fabrieken stil liggen zullen veel bedrijven straks weer te kampen krijgen met een tekort aan grondstoffen. Daardoor zullen autofabrikanten veel minder auto’s kunnen maken dan normaal.

De deelauto’s kunnen hier een oplossing bieden. Een auto produceren kost veel energie en er komt heel wat CO2 vervuiling bij kijken. Als we auto’s gaan delen dan hoeven we zo veel wagens niet te produceren, hebben we minder energie, grondstoffen enz… nodig.

De deeleconomie en de circulaire economie kunnen Europa helpen om veel energie zuiniger te worden. Terwijl we toch over alles kunnen beschikken.

Door de Circulaire economie kunnen we ook veel besparen. Hergebruiken is de toekomst, wat anderen niet meer nodig hebben kan mij soms goed van pas komen. De wegwerpeconomie is stillaan voorbij omdat het onverantwoord is tegenover het milieu.

Wanneer je meer wenst te weten over de deeleconomie en de Circulaire economie dan raad ik je aan om deze twee boeken te lezen.

De kleine Circulaire Economie voor Dummies

De circulaire Economie: waarom productie, consumptie en groei fundamenteel anders moeten.

Een bedrijf dat beursgenoteerd staat en heel veel werk maakt van de circulaire en deeleconomie is Renault.

Het aandeel Renault heb ik ook nog in mijn aandelen portefeuille gehad maar gelukkig heb ik het in begin van dit jaar verkocht. Een week voor de oorlog van Rusland tegen Oekraïne uitbrak. Het bedrijf Renault had een hele grote blootstelling aan Rusland omdat het meer dan 50% van Lada in handen had. Deze participatie heeft het bedrijf inmiddels voor 1 symbolisch Euro van de hand gedaan.

Jammer want Renault zet zich heel veel in voor de circulaire economie en het autodelen.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.