Wat Is Een Blanco Cheque Bedrijf Of SPAC Special Purpose Acquisition Company?

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 12:14

Een Blanco cheque bedrijf is een nieuw op te richten bedrijf met als doel een overname te doen binnen een afgesproken termijn. Meestal binnen de 2 jaar. Wanneer men niet in staat is om binnen een termijn van 2 jaar een overname te vinden dan wordt de het blanco cheque bedrijf ontbonden en gaat het geld terug naar de aandeelhouders.

Investeren in een SPAC Special purpose Acquisition company of blancocheque bedrijf is dus gewoon een lege beursschelp oprichten met als doel om een grote overname te doen.

Blancochequebedrijven zijn momenteel een echte hype. In het jaar 2021 werden er voor tientallen miljarden blancochequebedrijven opgericht.

Is beleggen in een blanco cheque bedrijf winstgevend?

Veel voorbeelden van winstgevende blancochequebedrijven zijn er tot nu toe niet. Het is vooral een investering met een zeer groot risico.

Meestal worden deze bedrijven opgericht door ondernemers met een zeer hoge bekendheid.  Zo richtte Richard Branson in 2020 een blancochequebedrijf op met een startkapitaal van 400 miljoen dollar.

Ook hedgefondsmiljardair Bill Ackman Richtte een blancochequebedrijf op met een startkapitaal van 4 miljard dollar.

Ook Nikola is een blancochequebedrijf met als doel de Tesla van de Electrische vrachtwagens te worden.

Let goed op! Blancochequebedrijven zijn een hype. En er cirkelen heel wat aasgieren rond die geld geroken hebben.

Ze hebben meestal geen degelijk bedrijfsplan alleen vage beloften. Het is niet omdat je een bekende ondernemer bent dat je een goede aandelen belegger bent.

Er zijn genoeg voorbeelden van ondernemers die hun onderneming verkopen en daarna als investeerder of risico kapitaal verschaffer al hun geld verspelen.

Ook geld hier de gouden regel: behaalde successen in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Zelf heb ik nog nooit geld geïnvesteerd in een blanco cheque bedrijf. Als goede belegger zoek ik zelf naar ondergewaardeerde aandelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.