Beursjaar 2020 Leverde me 116% Rendement Op

Gepubliceerd op 2 januari 2021 om 12:11

Het beursjaar 2020 was een zeer extreem jaar. Als aandelenbelegger kick ik op extremen. Ze brengen veel koopkansen met zicht mee. Irrationele overdrijvingen in alle richtingen. Een kudde beleggers die hun oriëntatie kwijt zijn en alle kanten op hollen. Daar hou ik van!

Gelukkig probeer ik zo veel mogelijk buiten de kudde te lopen. Na 3 extreem goede jaren waarin ik telkens een rendement van meer dan 50% kon halen. Stapte ik in augustus en september 2019 uit aandelen en parkeerde ik mijn geld gewoon als cash.

100% cash en dan een Crash!!  Het kon niet beter.

Als aandelenbelegger parkeerde ik mijn geld in cash omdat ik vond dat de aandelen te duur waren geworden. En als aandelen duur geworden zijn dan zijn ze heel gevoelig voor elke tegenslag.

Mijn ervaring heeft mij geleerd dat je dan beter even aan de zijlijn kunt gaan staan en gewoon de kat uit de boom kijken.

En of de kat uit de boom kwam!

En toen kwam er een tegenslag. Het coronavirus nam de hele wereld in zijn greep. Lockdowns legden hele economieën plat. Met als gevolg dat de aandelenbeurzen crashten als nooit te voren.

Mijn strategie om in 100% in cash te zitten werd gewijzigd naar 100% aandelen.

Sommige aandelen werden spotgoedkoop. De aandelenbeleggers dumpten in paniek hun aandelen tegen elke prijs. Het was alsof de wereld ging vergaan.

Maar als lange termijn belegger moet je natuurlijk wat verder kijken dan vandaag. In dit geval keek ik 6 tot 8 jaar verder. Ik vroeg mij af hoe de wereld er binnen 6 a 8 jaar er zou uitzien.

Ik was er zeker van dat sommige sterk in waarde gedaalde aandelen veel te goedkoop waren. En dat deze aandelen binnen een termijn van 6 a 8 jaar een indrukwekkend herstel zouden optekenen.

En toen begon ik te kopen. Of de aandelen op korte termijn nog verder zouden dalen daar trok ik mij zoals gewoonlijk niks van aan. Wat mij interesseert is waar deze aandelen binnen een termijn van 6 a 8 jaar zullen staan.

Ik ben tenslotte een lange termijn aandelenbelegger. Waarom ik dat ben? Omdat daarmee veel geld te verdienen valt.

Na mijn geleidelijke instap daalden mijn aandelen de eerste week nog aanzienlijk. Maar ik geloofde in mijn gelijk en bleef dus aandelen bij kopen.

Daarna kwam het herstel. Veel sneller dan ik gedacht had. Dat geef ik graag toe. Een meevaller van formaat.

Na een rendement van 116 % denk ik nog niet aan verkopen. Er zit zeker nog potentieel in en bovendien heb ik de aandelen gekocht voor een lange termijn van 6 a 8 jaar.

Voor 2021 verwacht ik dat sommige aandelen nog veel zullen stijgen, maar ik verwacht ook veel tegenvallers. Het coronatijdperk dat zeker nog niet voorbij is zal ons nog lang blijven kwellen.

Ook mag je de Brexit niet onderschatten. De kaarten zullen dit jaar weer geschud worden. Er zullen ongetwijfeld nieuwe koopkansen ontstaan daar twijfel ik niet aan, maar er zullen ook heel wat aandelen zijn die je beter niet in portefeuille had.

Binnenkort zal ik hier een artikel posten met een aandeel die ik kocht terwijl de beurzen crashten als nooit te voren. Een aandeel dat niemand moest hebben. En ook met waarom ik dit aandeel toch aantrekkelijk vond tegen beter weten in.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.