Aandelen AB Inbev

Gepubliceerd op 13 mei 2020 om 11:55

AB Inbev  Greenyard en FNG En Hun Torenhoge Schulden

 

Wat hebben bedrijven zoals AB Inbev,  Greenyard en FNG zoal gemeen.

Een veel te hoge schuldgraad. De verleiding van het goedkope geld was te groot voor deze bedrijven.

De voorbije jaren was geld lenen spotgoedkoop, de lage rente maakte dat veel bedrijven veel te veel geld leenden om overnames te doen. Ze gingen hun boekje ver te buiten. Deze ongebreidelde manier van zakendoen heeft dan ook zeer hoge risico’s.

Bij de minste tegenval komen bedrijven met veel te veel schulden in de problemen. Bij een tegenslag als de Coronacrisis is te veel schulden dodelijk voor bedrijven.

Ab Inbev heeft de voorbije jaren een schuldenberg van meer dan 100 miljard dollar opgebouwd.

Deze schulden werden aangegaan om veel te dure overnames te doen. Geld lenen om bedrijven over te nemen. Het lijkt wel de gemakkelijkste manier om te groeien.

Door de coronacrisis vallen nu de winsten serieus tegen. Hoe gaan ze nu die schulden terugbetalen?

AB Inbev heeft alvast een snelle oplossing gevonden. AB Inbev heeft sinds het uitbreken van de crisis nog vele miljarden bij geleend zodat men met het geld van deze nieuwe leningen de oude leningen die vervallen kan terugbetalen. Het heeft iets weg van een ponzi systeem.

Nu het er naar uitziet dat de coronacrisis er zal voor zorgen dat AB Inbev dit jaar en waarschijnlijk ook nog de komende jaren veel te weinig cash zal genereren om zijn schulden af te betalen. Zal het management van AB Inbev een oplossing moeten zoeken.

Deze oplossing kan er uit bestaan om het kapitaal te verhogen via uitgifte van nieuwe aandelen wat natuurlijk winstverwatering met zich meebrengt. En het kan ook dochterondernemingen in de etalage zetten om met de opbrengst van de verkoop schulden terug te betalen.

AB Inbev is niet het enige bedrijf dat te veel schulden heeft Wereldwijd kampen een groot deel van de bedrijven met een veel te hoge schuldgraad.

Ook Greenyard en FNG hebben veel te hoge schulden. Alweer het zelfde verhaal als bij AB Inbev.

Geld lenen om daarmee te dure overnames te doen. Nu die overgenomen bedrijven geen winst meer maken zijn ze eigenlijk niets meer waard

Als belegger in aandelen kan je beter niet beleggen in bedrijven met te veel schulden. Bij de minste tegenslag gaan ze onderuit.

Bedrijven met veel schulden groeien in goede tijden meestal het snels, maar bij tegenslag gaan ze meestal keihard onderuit. De Schulden maakt deze bedrijven fragiel.

Nu het ernaar uitziet dat de crisis nog enkele jaren zal duren kan je als belegger beter bedrijven met te hoge schulden links laten liggen.

Beleg in tijden van Crisis alleen in bedrijven met weinig of geen schulden. Bedrijven zonder schulden hebben nu de meeste kans om de crisis te overleven.

Datum  11/05/2020

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.