Waarom Zo Veel Cash In De Aandelenportefeuille

Gepubliceerd op 16 april 2023 om 17:31

In mijn Aandelenportefeuille is de hoeveelheid cash meestal aan de hoge kant. Daar krijg ik vaak kritiek op van beleggers die vinden dat de cash niks opbrengt en dat het mijn rendement naar beneden haalt.

Maar niks is minder waar!!

Topbeleggers halen juist een hoog rendement door het hoge percentage cash in hun aandelen portefeuille.

Warren Buffett en Charlie Munger zijn zowat de twee succesvolste lange termijn waarde beleggers ter wereld.

Met hun investerings holding beheren ze zo ongeveer rond de 700 miljard Dollar. Deze holding houdt soms meer dan 130 miljard dollar cash aan.

Volgens veel investeerders is dit een handicap omdat ze vinden dat deze 130 miljard dollar cash niet rendeert en geld moet renderen volgens de meeste beleggers en investeerders. Dat heet winstoptimalisatie volgen hen.

Maar een groot percentage cash is eerder een voordeel dan een nadeel.

In tijden dat alles goed gaat op de beurs zorgt een groot percentage cash in je aandelenportefeuille ervoor dat je wat minder rendement hebt omdat deze cash niet rendeert.

Maar op het moment dat de beurs een correctie ondergaat dan zorgt deze cash voor een veiligheidsmarge.

Want tijdens een crash blijft de hoeveelheid cash gelijk. Cash is niet onderhevig aan koersschommelingen.

Ook komen koopkansen op de aandelenmarkt meestal onverwachts. De regel is dan ook zorg dat je voorbereid bent op deze meestal onverwachte koopkans. Dat kan je door heel veel cash aan te houden.

Rijke mensen hebben het voordeel om meestal veel geld opzij te hebben daardoor kunnen ze de kansen veel beter benutten.

Hoe vaak heb jij ook al niet gedacht, ho dit is een buitenkans had ik nu maar geld opzij staan dan kon ik nu mijn slag slaan.

En zo moet je je ook voorbereiden op koopkansen op de aandelenmarkt. Zorg dat je genoeg cash opzij staan hebt.

1 Cash zorgt ervoor dat je voorbereidt bent wanneer zich een koopkans voordoet.

2 Cash zorgt er ook voor dat een deel van je aandelenportefeuille veilig is tegen een Crash

Veel beleggers zondigen hiertegen. In tijden dat het goed gaat op de beurs hebben ze bijna al het geld in aandelen of andere beleggingen. Daardoor maken ze op het moment zelf veel winst maar deze winst moeten ze bijna allemaal terug prijs geven wanneer er onverwachts een beurscorrectie optreed.

Bij beleggen gaat het niet om het rendement dat je op een korte periode kan halen maar het gaat vooral om het rendement op lange termijn. Veel beleggers halen af en toe een grote buit binnen maar daarna verspelen ze die buit weer.

Het gaat bij beleggen om geld verdienen en dat geld ook vastklikken zodat op lange termijn jouw vermogen gestaag aangroeit.

Warren Buffett en  Charlie Munger vergelijken de Cash in hun aandelenportefeuille weleens met wat zuurstof is voor een mens.

Een mens kan weleens tegen een stootje zolang hij maar zuurstof heeft. Wanneer een mens zonder zuurstof valt dan is het snel over en uit.

Zo is het ook met een aandelen of beleggingsportefeuille. Veel cash zorgt ervoor dat je de tegenslagen op de beurs kan overleven of dat je er zelf beter door wordt.

Wanneer je aan rendement optimalisatie doet voor de lange termijn dan haal je zeker een voordeel door een groot percentage cash in je portefeuille te houden. Vroeg of laat komen er koopkansen op de beurs die je niet voor mogelijk houdt. Zorg dan dat je genoeg cash opzij hebt staan zodat je een grote slag kan slaan.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.