Van Psychologisch Onderzoek Tot Reclame

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 17:11
Van psychologisch onderzoek tot reclame

Van Psychologisch Onderzoek Tot Reclame van H.Joannis in dit boek worden twee onderwerpen zeer systematisch en in een logisch verband met elkaar behandel.

Ten eerste het psychologisch onderzoek ten behoeve van de communicatiepogingen binnen de marketing.

De auteur geeft in het eerste deel een onderzoekplan dat zeer volledig is.

Het tweede onderwerp, de creatie van reclamemiddelen, beslaat de volgende drie delen. Hierin wordt de methode ontvouwd die, efficiënt gebruik makend van de resultaten van psychologische onderzoek, in drie fasen tot de concrete reclamemiddelen leidt.

En tot slot behandelen de laatste hoofdstukken de toepassing van de verschillende principes, op het terrein van de productontwikkeling en de verkoop.

De auteur stelt in zijn boek weliswaar een methode voor ten behoeve van de reclamecreatie maar stelt even nadrukkelijk dat dit geen gebruiksaanwijzing is voor het feilloos produceren van effectieve reclame.

De grote verdienste van dit voorstel tot een methode ligt in drie dingen.

  1. Het ongrijpbare en vage terrein van het vervaardigen van reclame wordt helder geanalyseerd. De methodiek die daaruit voortvloeit is zozeer op de praktijk gericht dat iedere marketing of reclameman al lezende zijn eigen ervaringen als illustraties kan invullen.
  2. Er wordt geen dorre theorie in gegeven. Ieder onderdeel wordt mede verduidelijkt door sprekende praktijkgevallen waarin allerlei producten aan de orde komen, van filmcamera’s tot babyvoedsel.
  3. Deze methode geeft aan het heterogene team dat bij het vervaardigen van reclamecampagnes altijd betrokken is: van graficus tot commercieel directeur één zelfde taal, een uitganspunt, één doelwit. Dit kan de, vaak moeizame, samenwerking in niet geringe mate bevorderen.

Voor iedereen die met de tot standkoming van reclamemiddelen te maken heeft kan dit boek een werkboek worden.

Dit boek waarvan de eerste druk in het jaar 1965 uitkwam. Is tot op vandaag nog actueel. Verkooppsychologie verandert niet. Wel biedt de hedendaagse onderzoeken meer inzichten. Maar in het boek staan toch enkele weetjes waar de nieuwste generatie marketeers nog nooit van gehoord hebben.  Er worden zelf hardnekkige denkfouten ontkracht die nu nog altijd op de academie onderwezen worden. Het boek was in 1965 zijn tijd ver voorruit.

Einde artikel: Van Psychologisch onderzoek tot reclame

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.